eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Önt mennyi pénz tenné boldoggá?

Amerikai kutatók megállapították, mekkora az a pénzösszeg, ami nagy valószínűséggel boldoggá tehet valakit országukban. Arra jutottak, hogy egy bizonyos határt átlépve már nem lesznek boldogabbak az emberek. Aki nem éri el a küszöböt, azt a mindennapi gondok hangolják le.

A pénz nem boldogít, de ha évi 75 ezer dollár van belőle, akkor nagyobb esély van a boldogságra - állapították meg honfitársaikról amerikai tudósok. A Princeton Egyetem kutatói szerint minél kevesebbet keres valaki 75 ezernél, annál boldogtalanabbnak érzi magát. Viszont azok, akik a bűvös határ felett vannak, nem lesznek látványosan boldogabbak.

A tanulmány szerint kétféle boldogság létezik. Az egyik a napi hangulat, a másik pedig egy mélyebb elégedettség, amikor az ember úgy érzi, jó irányba halad az élete.

A 75 ezer dolláros, vagy azt meghaladó évi jövedelem az előbbit nem befolyásolja, viszont az ekkora összegeket keresők között több van, aki általában véve elégedett életével.

A két, közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott szerző, Angus Deaton és Daniel Kahneman 450 ezer amerikai válaszait elemezte ki. Az adatokból kiderül, hogy a jövedelemtől függetlenül az amerikaiak 85 százaléka minden nap boldognak érzi magát. 40 százalék számolt be stresszről, ami nem zárja ki a boldogságot. 24 százalék érzett szomorúságot. A legtöbben elégedettek életük alakulásával is - írja a Time magazin.

A 75 ezer dolláros küszöb alatti jövedelem nem feltétlenül okoz boldogtalanságot, de a jóval kevesebbet keresőket elfárasztják a napi gondok. A havi 1000 dollárnál kevesebbet kereső elváltak 51 százaléka érzett szomorúságot, de az ennek háromszorosát keresők körében már csak fele ennyien voltak lehangoltak.

Korábbi kutatások szerint a pénzhez köthető boldogság egyik fokmérője volt az is, hogy az adott személy mennyivel gazdagabb a szomszédjánál.

Most, hogy az életnek ezt a nagy kérdését megoldották, a tudósok kiszámíthatnák azt is, mennyi pénz kell a szerelemhez - jegyzi meg ironikusan a Time.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×