eur:
392.37
usd:
354.49
bux:
72789.23
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Obama az reméli, neki sikerülhet

Két év után újraindulnak a közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások. Az amerikai közvetítéssel, Washingtonban zajló megbeszélések célja továbbra is az önálló palesztin állam létrehozása. A két partner ezúttal a keményvonalas Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a csak a palesztinok egy részét képviselő Mahmúd Abbász elnök.

Bill Clintonnak nem sikerült, George Bushnak nem sikerült, most Barack Obama próbálkozik azzal, hogy megvalósítsa a közel-keleti békét. Elődeihez hasonlóan a mostani amerikai elnök is arra vágyik, hogy politikai öröksége legyen a közel-keleti konfliktus megoldása.

Ezért Washingtonba hívta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, Mahmúd Abbász palesztin elnököt, a jordániai királyt és az egyiptomi államfőt. A csütörtöki, első megbeszélés előtt Obama "óvatos optimizmusról" beszélt - a Hamász közvetlenül a csúcs előtt gyilkolt meg Ciszjordániában négy zsidó telepest. Szerdán két további izraelit sebesítettek meg - ezt az akciót és a Gázát irányító radikális mozgalom vállalta magára. Elemzők szerint a tárgyalásokból kizárt Hamász ezzel azt akarja értésre adni, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az arabokat közben az irritálja, hogy a keményvonalas - és a kérdésben megosztott - Netanjahu-kormány nem akarja örökre leállítani a ciszjordániai zsidó telepek építését - ebben a kérdésben még a hagyományos szövetségesnek számító amerikaiakkal is összekülönböztek. Ennek ellenére Netanjahu Washingtonban azt mondta: "elismerjük, hogy egy másik nép is osztozik velünk ezen a földön" Abbászt "békepartnerének" nevezte. Bármilyen megállapodásnak ugyanakkor szavatolnia kell Izrael biztonságát, nem ismétlődhet meg az a helyezet, mint a gázai és libanoni kivonulás után, amikor az elhagyott területekről kezdték el támadni a zsidó államot - mondta.

Azóta, hogy közel két éve megszakadtak a közvetlen béketárgyalások, a felek között csak tovább mélyült a bizalmatlanság. A blokád alá volt Gázából induló rakétatámadások nyomán Izrael kemény ellencsapást indított a palesztin terület ellen - az offenzívának jelentős számú polgári áldozata volt, ami világszerte felháborodást váltott ki.

Hasonló volt a reakció arra, amikor izraeli kommandósok tavasszal megpróbálták megállítani a főként török segélyaktivisták Gáza felé tartó hajóit. A kirobbanó erőszakban kilenc aktivistát megöltek. Az izraeliek azt állították: rájuk támadtak, az aktivisták azt, hogy nem provokáltak.

Amerikai illetékesek abban reménykednek, hogy ezek az események sem akadályozzák meg, hogy szeptember második felében megtartsák a tárgyalások második fordulóját. A cél az, hogy egy éven belül tető alá hozzák a két államról szóló egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.

Újrarajzolhatják Németország politikai térképét

Általános az a vélekedés, hogy Németország, sőt Európa jövőjét jelentős mértékben befolyásolhatják a vasárnapi keletnémet tartományi parlamenti választások eredményei. Nehéz kormányalakítás várható, az AfD türingiai győzelme ellenére is politikai karanténban maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×