eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Rejtélyes csecsemőhalálozás a mainz-i kórházban

Már három csecsemő vesztette életét a mainzi egyetemi kórházban. Az elmúlt hétvégén már két koraszülött halálát okozta egy feltehetően fertőzött infúziós oldat. A kórház igazgatója azonban óvott az elhamarkodott ítélettől és hangsúlyozta, hogy mindhárom csecsemő eleve súlyos állapotban került az intenzív osztályra.

Az egyetemi kórház élén álló Norbert Pfeiffer professzor elmondta, hogy a helyszínen állították elő azt a különleges bébitápszert, amelyet infúziós oldatban juttattak el a súlyos betegséggel küzdő csecsemők szervezetébe.

Utalt arra is, hogy a naponta végzett ellenőrzésnél baktériumokat találtak a tápszerben, és azonnal leállították a gyártást, de feltehetően már késő volt, a több bébi is megfertőződött.

Eddig tíz olyan ápoltat tartanak nyilván, akik kaptak a rosszul összeállított gyógyszerböl. Pfeiffer professzor szerint a hétvégén meghalt két csecsemő boncolása eddig csak arra a súlyos szívelégtelenségre enged következtetni, amely miatt az egyetemi kórház intenzív osztályára kerültek.

Az ügyben kiterjedt nyomozást folytató mainzi államügyészség szóvivője ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy a halált - ha csak közvetve is - a fertőzött infúziós oldat váltotta ki.

A mikrobiológiai vizsgálat eredményét várhatóan rövidesen nyilvánosságra hozzák, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a felelősség tisztázásához. Tény, hogy a közelmúltban több német kórházban is súlyos mulasztásokat tapasztaltak a tisztaság terén.

Az egyik legnagyobb müncheni kórházban nemrég kiderült, hogy műtéteknél nem teljesen steril eszközöket használtak, és emiatt több páciens tartós károsodást szenvedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×