eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Olajkatasztrófa Kínában: "rosszabb, mint gondoltuk" - videókkal

A Mexikói-öbölben történt szennyezés után Kínában ömlött jelentős mennyiségű olaj a tengerbe egy múlt heti robbanás nyomán. A kínai hatóságok most megpróbálják megakadályozni, hogy a szennyezés elérje a nemzetközi vizeket.

Az észak-nyugat kínai Talien város tengerpartjánál az elmúlt napokban akadálytalanul ömlött az olaj a tengerbe. Tudósítások szerint ez Kína történetének legnagyobb olajszennyezése - a múlt heti robbanás nyomán a Sárga-tenger 180 négyzetkilométeres részét borították be olajfoltok.

Egyelőre nem világos, hogyan robbanhatott fel a legnagyobb ázsiai kitermelőnek számító Kínai Nemzeti Olajtársaság vezetéke. A detonáció nyomán 30 méter magas lángnyelvek csaptak a levegőbe. Talienben található Kína stratégiai olajtartaléka.


A Greenpeace helyi aktivistái több fényképet is készítettek, mielőtt elzavarták őket a tengerpartról. A képeket szennyezett partokat és egy olajjal beborított embert látni.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint egy 25 éves tűzoltó megfulladt, amikor a mentesítés során egy nagy hullám a vízbe sodorta. Egy másik embert kimentettek a szennyezett tengerből, de nem volt világos, ő volt-e a Greenpeace fotóján.



A kínai központi tv szerint kedden már megfékezték a szennyezést, a város polgármester-helyettese pedig azt mondta, hogy 40 olajat szivattyúzó hajóval és több száz halászhajó segítségével próbálják megtisztítani a tengert, és bevetnek speciális, olajevő baktériumokat is.

A kínai hatóságok azon igyekeznek, hogy a szennyezés ne érje el a nemzetközi vizeket. Talien Kína második legnagyobb kőolajrakodó kikötője, és a kínai Greenpeace szerint az ország legnagyobb olajszennyezése történt most. "A kormány és az üzleti vezetők szerint azonban nincs környezeti katasztrófa. Ez felelőtlen állítás" - mondta a szervezet szóvivője.

A kínai közvéleményt egyelőre nem foglalkoztatja olyan mértékben az ügy, mint az amerikaiakat a BP fúrótornyának balesete után szennyezés. Kína ugyanakkor egyre jobban függ az olajtól. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint már megelőzte az Egyesült Államokat, és a világ legnagyobb energiafogyasztójává lépett elő. Tavaly 2,2 milliárd tonna kőolajra volt szüksége. Peking megkérdőjelezte az adatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×