eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Nem mondanak le az amerikaiak Polanski bíróság elé állításáról

Az amerikai hatóságok nem adják fel, és megpróbálják kézre keríteni Roman Polanski filmrendezőt. A svájci igazságszolgáltatás hétfőn döntött úgy, hogy nem adja ki az Egyesült Államoknak a rendezőt, akit egy 32 évvel ezelőtti ügy, egy kiskorúval folytatott szexuális viszony miatt akarnak ismét bíróság elé állítani.

Az amerikai hatóságok elítélték a svájci döntést. Steve Cooley, Los Angeles megye főügyésze "az igazságszolgáltatás és más áldozatok megcsúfolásának" nevezte a döntést.

Polanski - egy részben letöltött börtönbüntetés után - 1978-ban menekült el Amerikából, ahol egy 13 éves lánnyal folytatott szexuális aktusért ítélték el. A most 76 éves rendező áldozata többször kérte, hogy ejtsék az ügyet, mert régen megbocsátott neki. A közvélemény egy része és az igazságszolgáltatási szervek azonban nem. Az ügyet öt különböző kerületi ügyész vitte tovább 1978 óta. Mindennek eredményeképp Polanski azóta nem is járt az Egyesült Államokban, mert ott azonnal letartóztatnák.

Polanski a svájci hatóságok döntése után néhány órával már el is hagyta azt a házat, ahol tavaly óta házi őrizetben tartották. A svájci kormány technikai kérdéssel magyarázta, miért lett ismét szabad a rendező: az amerikaiak nem voltak hajlandók átadni Polanski ügyvédjének korabeli vallomását, amely továbbra is titkos. Ezt csak akkor lehet felhasználni, ha az eredetileg az ügyben eljáró ügyészt nem tudják beidézni meghallgatásra.

Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügyi miniszter egyenesen azt mondta: "azzal, ahogy a tényeket bemutatják, vagy nem mutatják be, folyamatos kétségeket ébreszt az ügy". Polanski ügyvédei megjegyezték, hogy az eredeti bíró szabálysértő módon viselkedett, amikor egy nem érintett ügyésszel konzultált az ügyben. Emellett felrúgott egy vádalkuról szóló megállapodást. Steve Cooley, aki a kaliforniai főügyészi posztért folytat kampányt, viszont szőrszálhasogatással vádolta meg a svájciakat.

Egy háromtagú kaliforniai bírói testület tavaly azt mondta: lehetséges, hogy a Polanski-ügyet helytelenül vezette le az eredeti bíró, és figyelembe kellene venni, hogyan bántak a rendezővel. Eddig azonban egyetlen bíróság sem volt hajlandó felülvizsgálni az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×