eur:
392.76
usd:
355.38
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

A Twitter helyettesíti a forró drótot Washington és Moszkva között?

Egy hamburgerbárban mélyítette el személyes barátságát Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki az Egyesült Államokban tartózkodik hivatalos látogatáson. A két ország még tavaly határozta el, hogy a grúziai háborút követő vita ellenére "újraindítja" kapcsolatait. Moszkva azt reméli, az Egyesült Államok nem fogja akadályozni belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe.

Az amerikai és az orosz elnök PR-csapatának is sok volt a dolga Dmitrij Medvegyev egyesült államokbeli látogatásán. A felek megpróbálják hangsúlyozni, hogy egyre inkább partnerként tekintenek egymásra. Obama és vendége az amerikai elnök kedvenc burgerbárjába, a "Ray's Hell-Burgers" nevű étterembe látogatott el, majd szokatlan módon - mesterlövészek védelme mellett - a kamerák és fotósok számára megszervezett eseményen sétált át a Fehér Házból az Amerikai Kereskedelmi Kamara közeli épületébe.

Obama "stabil és megbízható partnernek" nevezte Medvegyevet és azt mondta, "meghallgatják egymást és őszintén beszélgetnek". "Jelentős haladást és konkrét eredményeket értünk el" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Oroszország áprilisban írta alá a stratégiai fegyverzetek korlátozásáról szóló és mérföldkőnek számító szerződést, amit Obama nagy fegyverténynek tart, Medvegyev pedig azt mondja az atomtöltetek számát csökkentő megállapodásról, hogy az biztonságosabbá teszi a világot. Egyes kommentátorok szerint azonban az alku korántsem olyan jó, mint lehetett volna.

Obama ennek ellenére azt mondta: utasítást ad az amerikai tárgyalócsapatnak, hogy gyorsítsa fel a párbeszédet Oroszország WTO-csatlakozásáról.

Konkrét eredmény, hogy Moszkva ötven Boeing utasszállító gépet vesz 4 milliárd dollár értékben, és ezzel 44 ezer amerikai munkahely létrehozásában segédkezhet - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Medvegyev nem Washingtonban, hanem a kaliforniai Szilícium-völgyben kezdte látogatását, ahol felkereste az Apple, valamint a Twitter mikroblog oldal székházát is, mintegy jelezve, hogy a technológiai együttműködés keresése fontosabb, mint a diplomáciai protokoll, és innen küldte új számlájáról első üzenetét.

A magát technofóbnak nevező Obama bevallotta, hogy neki is van hozzáférése az oldalhoz, bár azt Twittersnek nevezte és közölte, talán így már nincs szükség a hidegháború idején létrehozott forró drótra Washington és Moszkva között.

A barátkozás ellenére azonban megjegyezte: vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, és ezek egyike Grúzia. Obama bírálói szerint Oroszországban a valódi hatalom Vlagyimir Putyin exelnök, jelenlegi kormányfő kezében van, és vele kellene inkább tárgyalnia. Megemlítik azt is, hogy Oroszországban továbbra sem javul az emberi jogok helyzete, és ezt a geopolitikai előnyök ellenére nem lenne szabad elfelejteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×