eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Olajkatasztrófa: rátették az olajfogót a kitörésgátlóra

A BP olajcégnek sikerült egy harangot ráengednie a Mexikói-öböl mélyén szivárgó olajkútra, de a továbbra is ömlő olaj miatt egyelőre nem lehet megmondani, sikerrel járt-e a legújabb kísérlet. Közben a közvélemény által szorongatott Barack Obama amerikai elnök is dühös.

A BP víz alatti robotokkal, másfél kilométer mélységben dolgozó mérnökeinek pénteken sikerült a kútfejre engedniük azt a tölcsért, amellyel ideiglenesen megpróbálják lezárni a csapot. Egyelőre azonban nem világos, hogy sikerült-e leszigetelni a kútfejet.

Az amerikai kormányt képviselő Thad Allen, a parti őrség tengernagya pozitív hírnek, de nem megoldásnak nevezte a lépést. "Még ha sikeres is, ez csak egy ideiglenes lépés, folytatni kell a mentesítési munkálatokat a tengerfenéken és a partvidéken is" - mondta.

A tölcsér belsejében található gumitömítés feladata, hogy visszatartsa az olajat, bár a mérnökök elismerték, hogy a szivárgást nem tudják teljesen leállítani. A terv az, hogy a tölcsérből a felszínre, egy tankhajóba pumpálják az nyersanyagot. A mentesítők etanolt próbálnak majd a tölcsérbe pumpálni, hogy a korábbi próbálkozásoknál képződött gázkristályok ne tömítsék el a kivezető csövet.

A manőverhez a BP-nek egy hatalmas metszőollóval el kellett vágnia a kútfejből kivezető csövet, és mivel ezt nem sikerült precízen végrehajtani, a tölcsért is nehezebben tudták elhelyezni.

Becslések szerint a katasztrófa kezdete óta legkevesebb 600 ezer, de akár több mint egymillió hordónyi olaj került az óceánba.

Jason French, a BP egyik képviselője az egyik part közeli sziget lakosaival folytatott találkozón nem sok bíztatót tudott mondani: "Mind dühösek vagyunk. Nyugodtan mutassák ki a haragjukat. Irányítsák rám, irányítsák a BP-re, de szeretném elmondani: mindent megteszünk, hogy megoldjuk a problémát." Az egyik lakos erre csak annyit mondott "a bocsánatkérés nem rendezi a számláinkat".

Dühös Barack Obama amerikai elnök is, aki harmadszorra készül a térségbe látogatni, és akinek Larry King a CNN műsorában felvetette, hogy túl nyugodtnak tűnik. "Dühös vagyok, mert ez a helyzet jó példa arra, amikor valaki nem gondolja át tettei következményeit. Ez a szennyezés évekre veszélybe sodorta a helyiek életformáját és a térséget. Nem láttam azt a gyors reakciót a cégtől, amelyet vártam volna"

A katasztrófa egyik fő oka, hogy a kúton nem működött az úgynevezett kitörésgátló, amely balesetek idején elzárta volna a kutat.

A louisianai partvidéken fekvő East Grand Terre szigeten vastag olajréteggel borított madarakat találtak. Tony Hayward, a BP vezérigazgatója azt ígérte, hogy a cég "minden csepp olajat feltakarít, és eredeti állapotába állítja vissza a partvidéket."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×