eur:
396.91
usd:
355.64
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az EKB feladatkörére is kihat a mentőcsomag elfogadása

Az európai valutaövezet 16 tagállamának pénzügyminiszterei csaknem egész éjszaka tartó tanácskozások után 750 milliárdos mentőcsomagot hagytak jóvá az euró megmentésére. A megegyezés azonban kihatással lesz az Európai Központi Bank feladatkörére is, ugyanis eddig a frankfurti székhelyű intézménynek nem volt szabad államkötvények felvásárlásával támogatnia az eurózóna valamely tagországát, ha az a csőd szélére jutott.

Az Európai Központi Bankot eredetileg az euró "őrzésére" hozták létre, és feladatának eddig főleg azáltal tett eleget, hogy a központi kamat módosítása révén gondoskodott az infláció kettő százalék alatt tartásáról.

Több vezető európai politikus, köztük annak idején Gerhard Schröder kancellár is szívesen látta volna az EKB közbelépését a gazdasági élet fellendítésére, azonban ez elől az intézmény vezetői - függetlenségükre hivatkozva - elzárkóztak.

Miután azonban a közelmúltban Görögország a cső szélére jutott, és az Európai Unió pénzügyminiszterei 110 milliárd eurós hitel folyósítását határozták el, hétfőre virradóra pedig 750 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoztak ki az euró megsegítésére, az EKB is változtatni kényszerült eddigi álláspontján és megkezdte olyan országok államkötvényeinek felvásárlását, amelyek Görögországhoz hasonlóan a csőd szélére sodródtak.

A bank frankfurti központjából származó értesülések szerint még ezen a héten olyan, hat hónapra tervezett pénzügyi tranzakció tervét hozzák nyilvánosságra, amely a központi kamatláb alakításához kapcsolódóan próbálja egyengeti a nemzetközi pénzforgalom zavartalan menetét, ami előfeltétele az euró-árfolyam stabilitásának. A központi bank lépését mind a Nemzetközi Valutaalap, mind pedig az Európai Unió bizottsága elismeréssel fogadta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×