eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A szlovákok nem fizetik a görögök jólétét

A szlovák politikai színtéren komoly indulatokat kelt a Görögországnak szánt pénzügyi segítség.

A Görögországnak a hétvégén megszavazott 110 milliárd eurós pénzügyi segítség óriási terheket ró a szintén egyre gyorsabban eladósodó Szlovákiára. A nyilvánosságra hozott információk szerint Szlovákiának mintegy 816 millió eurós kölcsönt kellene nyújtania Görögországnak, tehát a szlovák állampolgárok fejenként 150 euróval járulnának hozzá a görög gazdaság talpra állításához.

A szlovák közvélemény és a politikai pártok nagy része - köztük a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt is - ellenzi a kölcsönnyújtást, így Robert Fico miniszterelnök néhány héttel a szlovákiai parlamenti választás előtt nagy nyomás alatt, kellemetlen helyzetben van.

Fico rendkívüli sajtóértekezleten hangsúlyozta: Szlovákia nem hajlandó biankó csekket aláírni Görögországnak, s csak az után kész megfelelő garanciák mellett kölcsönt nyújtani, ha a görögök teljesítik vállalásaikat, tehát valóban megvonják lakosaitól azokat a szociális juttatásokat, amelyekre képtelen előteremteni az anyagiakat.

Bár az athéni kormány megszorító intézkedéseket fogadott el, Fico nem nagyon hisz a végrehajtásukban. Látni szeretné a fizetéseket egynegyedével megkurtító törvényeket és más rendelkezéseket.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Pozsony szeretne hozzájárulni az euró stabilitásának megőrzéséhez, és védeni akarja polgárai bankokban elhelyezett pénzét, de garanciát vár, hogy Athén valóban megteszi a szükséges megszorító lépéseket. Ficónak nem elég az athéni kormány vállalása, hanem meg akarja várni a görög parlament döntését. A kormány nem ír alá semmilyen biankó csekket, üres váltót Görögország javára - jelentette ki a szlovák kormányfő.

"Nem Görögországért, hanem a szlovák állampolgárokért harcolunk" - állította Fico, aki szerint a helyzet nagyon komoly. Ha Görögország csődbe megy, az negatív hatással lesz az euróra, s az euróövezethez tartozó Szlovákiára is. Fico szavai szerint az Európai Unió megtette ígéretét, most Görögországon a sor, hogy lépjen, s a görög parlament meghozza a szükséges törvényeket. Pozsony addig semmiféle pénzt nem ad. "Ezzel a mandátummal veszünk részt a pénteki EU-s csúcs konferencián" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió azt szeretné, ha az ügyet a mostani parlament is megvitatná egy rendkívüli ülésen. Fico a javaslatot ellenzi, így várható, hogy az esetleges kölcsönről csak a júniusi választások után létrejövő új törvényhozás dönt majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×