eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Adóemelés a fizetéscsökkentés a segélycsomag ára

Adóemelés és fizetéscsökkentés az ára Görögország számára annak a segélycsomagnak, amelyről az eurózóna tagállamaival és a Nemzetközi Valutaalappal állapodott meg vasárnap Athén. Görögország a korábban emlegetett összeg közel háromszorosát kapja, de fájdalmas megszorításokra kényszerül, és egy időre lemondhat a gazdaság növekedéséről.

Az áfa 23 százalékra emelkedik, tíz százalékkal nő a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója, emelkedik a nyugdíjkorhatár, csökkennek viszont a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak. Ezekkel a vállalásokkal tudta elérni Athén, hogy a valutaunió országai megmentsék az államcsődtől - az eurózóna országai pedig magukat attól, hogy gazdaságaikat is elérje az adósság-járvány, és hogy megroggyanjon az euró.

Görögország a Brüsszeli ígéret szerint most május 19-ig hozzájut 8,5 milliárd euróhoz, és így ki tudja fizetni az ebben a hónapban lejáró, 10 éves államkötvénye birtokosait.

Néhány tagország parlamentjének még ratifikálnia kell az alkut, de Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke arra készül, hogy négy nap múlva bejelenti a görög segélycsomag aktiválását.

A korábbi 45 milliárd euró helyett az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) immár 110 milliárd eurót ad Athénnek három évre, öt százalék körüli kamattal. Ez azt jelenti, hogy Athén nagyságrendekkel olcsóbban jut pénzhez, mint ha kötvénykibocsátásból próbálná meg előteremteni azt. Cserébe a görögöknek az időszak alatt 13-ról három százalékra kell csökkentenie a költségvetési hiányt és stabilizálni az államadósságot.

Mindez a hétköznapi emberek számára azzal jár, hogy több évre jelentősen visszaesik az életszínvonal - bár sok európai meglepetéssel fogadhatja, hogy milyen kedvezményeket kell a görög közalkalmazottaknak feladniuk.

A 14. fizetés, amivel az állam az éves szabadságra menőket támogatja, maximum "csak" 1000 euró lehet, és azok, akiknek a havi fizetésük több mint 3000 euró, már nem lesznek jogosultak rá. A nyugdíjasok hasonló bónuszát 800 euróra csökkentik, és a 2500 eurónál több havi nyugdíjat kapók elveszítik a juttatást. A magánszférát nem érintik a fizetéscsökkentések.

A hasonló juttatások, illetve az állami dolgozó elhúzódó ebédszünete miatt háborodtak fel a német választók, amiért az eurózóna jelentős részben az ő pénzükből akarja megmenteni a csődtől Görögországot. A nemzetközi pénzügyi média azonban bírálta Angela Merkel német kancellárt is, amiért "nem magyarázta el" honfitársainak: Görögország és így az euró megmentése a németek érdeke is.

Görögországban közben a szakszervezetek dühösen fogadták az európai alkut, és május 5-re újabb országos sztrájkot hirdettek. Egyes közgazdászok szerint még a most előirányzott pénz is kevés lehet, és csak annyi történik, hogy néhány évvel kitolják a görög államcsődöt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×