eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Nem várják meg az illegális bevándorlók, amíg elküldik őket

"Önkéntes kivonulásra" készül az arizonai bevándorlók jelentős része. A szövetségi államban bevezetett szigorú törvény ellen folytatódik a tiltakozás, Mexikó a gazdasági kapcsolatok korlátozásával fenyeget, az amerikai szövetségi kormány jogi vizsgálatra készül. A törvény ellen kampányol immár a kolumbiai popsztár, Shakira is.

Ünnepelhetnek a törvényalkotók és máris ünnepelnek a híroldalakon a kommentelők, amikor arról olvasnak, hogy az Arizona szövetségi államban élő több százezer latin-amerikai bevándorló egy része távozni készül. Az ok a nyáron életbelépő kemény törvény, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az illegális bevándorlást és bűnelkövetőkké azokat, akik illegális dolgozókat alkalmaznak.

Miként Budapesten, a Moszkva téren, úgy az arizonai Phoenixben is van olyan hely, ahol reggelente összegyűlnek az illegális bevándorlók, az alkalmi munkaadók pedig válogatnak közülük. Illetve csak válogattak, mert az egy-egy napra munkát adó főnökök eltűntek.

Arizona nem most kezdte az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, felmérések szerint az elmúlt két évben 100 ezren távoztak, de továbbra is 460 ezer illegális bevándorló - sok amerikai számára olcsón kihasználható dolgozó él - az államban. A napszámosok az építkezéseken, kertészként, vagy a háztartásokban dolgoznak, készpénzért. Az ingatlanpiac összeomlása óta azonban számukra is kevesebb munka akad. A bevándorlási törvényt benyújtó republikánusok azonban azt mondják, hogy a szigorú intézkedésekkel munkahelyeket hoznak létre az amerikaiak számára, fellépnek a kábítószer- és embercsempészet és a bűnözés ellen.

Az arizonai rendőrségnek például joga lesz letartóztatni azokat, akik nem tudják igazolni, hogy legálisan tartózkodnak az államban. Sokan attól félnek, hogy a nyártól lépten-nyomon igazoltatni fogják a latinókat. Az AP által megkérdezett mexikói napszámosok azt mondták: inkább nem kockáztatnak, és elmennek - de nem feltétlenül haza.

A törvény amerikai bírálói szerint Arizona egyszerűen átpasszolja más szövetségi államoknak az illegális bevándorlókat. Közgazdászok szerint rövidtávon nem okoz gondot az arizonai gazdaságnak, ha távoznak a bevándorlók, de a gazdasági talpra állás után lelassul a növekedés. Ha az állásokra nem lesz jelentkező, akkor a munkaadóknak növelniük kell majd a béreket.

A tiltakozók táborához közben csatlakozott a kolumbiai popsztár, Shakira is. Az UNICEF-nagykövetként is dolgozó énekes azt mondta: a törvény ellentmond az esélyegyenlőségről szóló amerikai álomnak. A tiltakozás olyan erős, hogy az egyik mexikói légitársaság azzal fenyegetett: leállítja arizonai járatait. Barack Obama amerikai elnök pedig a társadalmat megosztó lépésnek nevezte a törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×