eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A keresztény templomokat is védeni kell, nemcsak a mecseteket és zsinagógákat"

Kétszáz keresztény templomot, kegyhelyet vagy temetőt gyaláztak meg tavaly Franciaországban, ezért egy kormánypárti képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Claude Bodin úgy véli: eljött az ideje, hogy a hatóságok ugyanolyan figyelmet és komolyságot fordítsanak a jelenség megfékezésére, mint a mecseteket vagy a zsinagógákat ért támadások esetén.

A politikus szerint a kérdés súlyosságát az is mutatja, hogy az idei év első két hónapjában már huszonnégy keresztény kultikus hely vagy temető elleni akciót regisztráltak. A keresztény, elsősorban a katolikus egyházi vezetők megkönnyebbülten vették tudomásul a kezdeményezést, a templomokat, kápolnákat, temetőket, karácsonykor a betlehemeket ért rongálások száma ugyanis az utóbbi két-három évben folyamatosan emelkedik, ám arról szerintük sem az állami vezetés, sem a média nem akar tudomást venni.

A sajtó jelentős része közömbös, és egyáltalán nem foglalkozik a keresztény helyeket ért incidensekkel, vélik a püspökök, nem véletlen, hogy egyikük egy Párizs környéki templom meggyalázását követően idén februárban dühös hangú nyílt levélben fordult a média képviselőihez. Michel Dubost ebben azt írja: örül, hogy a sajtó felháborodik és vizsgálódik, valahányszor támadás ér egy mecsetet vagy egy zsinagógát, elképesztőnek tartja viszont azt a csendet, ami a keresztények kultikus helyeit ért agressziókat kíséri. "Ha üvölteni kell, hogy meghalljanak, akkor üvölteni fogunk" - fogalmazott akkor a püspök rövid levelében, azzal zárva mondandóját, hogy mi keresztények a "többiekkel egyenrangú állampolgárok vagyunk".

A rendőrségi vizsgálatok szerint egyébként a templom- és sírgyalázások jelentős részét sátánisták követik el, ám gyakori, hogy a félreeső, kevésbé őrzött szentélyeket tolvajok fosztogatják, és nem kevés a politikai indítékból, ateisták és más egyházellenes aktivisták által elkövetett támadás sem.

Ez utóbbinak egyébként nagy hagyománya van Franciaországban, ami a mostani, a katolikus egyházon belül évtizedekkel ezelőtt megesett, ám csak most felderített pedofil esetek kapcsán erőteljesen megmutatkozik a sajtóban. Olyannyira, hogy a francia püspöki konferencia egy nyilatkozatban a minap azt kérte az újságíróktól, hogy az egyház kapcsán készült cikkek megírásakor legalább az elemi etikai normákat igyekezzenek betartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×