Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Testi fenyítéssel vádolják a plébánost

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban az egyházi személyeket érintő vádak elérték a klérus vezető rétegét. Nevelőotthonban felnőtt hat fiatal eskü alatt állítja, hogy a püspök - még plébános korában - testi fenyítésekkel lépett fel a tanintézeti rendet megsértő diákokkal szemben. Az augsburgi püspökség cáfolta a vádakat.

Walter Mixa püspök az 1970-es évek közepétől a Münchentől északra fekvő városka, Schrobenhausen plébánosa volt, és ebben a tisztségében többször felkereste az apácák által vezetett gyermekotthont.

Most az intézet hat egykori növendéke a Süddeutsche Zeitung című laphoz nyilatkozatot juttatott el, amelyben eskü alatt állítják, hogy annak idején Walter Mixa a legdurvább fenyítéseket alkalmazta velük szemben: látogatásai során napirenden voltak a pofonok, sőt az ökölcsapások és szőnyegporolóval történt verések is.

A néhány éve az augsburgi püspökséget vezető Walter Mixa szóvivője a vádakat légből kapottnak nevezte és úgy vélte, ezek részét képezik az egyház elleni kampánynak. Hangsúlyozta, hogy Walter Mixa a gyermekotthonban tett látogatásai alkalmával legfeljebb csak röviden találkozott a fiatalokkal és nem szólt bele az apácák nevelési módszerébe.

Utalt azonban arra is, hogy a hat személy ellen a püspökség rágalmazás címén eljárást indít.

A szóvivő nem nyilatkozott azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyekkel egykori növendékek a nevelőotthont vezető apácákat is azzal vádolták, hogy a rendbontókkal szemben rendszeresen alkalmaztak testi fenyítéseket.