eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Végső eligazításra készült az elfogott ETA-vezér

A francia rendőrség egy vidéki házban fogta el az ETA baszk szélsőséges szervezet egyik vezetőjét, miközben az egy újabb támadást tervezett. További két társát is letartóztatták, és ezzel még inkább meggyengítették az időről időre terrorakciókat végrehajtó csoportot.

Ibon Gogeascoetxea hírek szerint éppen "a végső eligazítást tartotta" embereinek, mielőtt azok "a lehető legrosszabb szándékkal visszatértek volna Spanyolországba" - fogalmazott a spanyol belügyminiszter.

Az ETA baszk szeparatista szervezet fegyveres szárnyának főnökét 1997 óta keresték, akkor azzal gyanúsították meg, hogy a világ egyik legeredetibb épületeként számon tartott bilbaói Guggenheim Múzeumnál akart robbantásos merényletet végrehajtani II. János Károly spanyol király látogatása idején.

Jelentések szerint a francia és a spanyol rendőrség egy héten át figyelte egy normandiai városkában az ETA-vezért, aki hamis papírokkal vett ki egy házat. Vasárnap készült távozni, és ekkor csaptak le a hatóságok.

A két további letartóztatott ETA-tag egyikét azzal vádolják, hogy tavalyelőtt meggyilkolt egy baszk képviselőt. A másikat pedig azzal, hogy köze volt a José Maria Aznar korábbi spanyol miniszterelnök ellen tervezett merénylethez.

A hatóságok azt mondják, hogy egy lopott autót, bilincseket és robbanóanyagot találtak azt követően, hogy lecsaptak.

Gogeascoetxea az ötödik magas rangú ETA-vezető, akit az utóbbi két évben letartóztattak. Csak az elmúlt két hónapban 32 ETA-tagot fogtak el a spanyol, francia és portugál rendőrség segítségével, és két tonna robbanóanyagot foglaltak le.

A kultúrájában és nyelvében Spanyolország többi részétől különböző Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA tavaly júliusban hajtotta végre legutóbbi, halálos áldozatokat is követelő robbantását Mallorca szigetén.

Negyvenéves fennállása során az ETA több mint 800 embert ölt meg. A jelenlegi spanyol kormányfő, José Louis Zapatero megpróbált tárgyalni a szervezettel, de az később robbantást hajtott végre a madridi repülőtéren. Azóta azonban az ETA politikai szárnyát kiszorították a baszk politikai életből, és a vele szimpatizáló pártok is szavazatokat veszítettek. A spanyol belügyminiszter szerint ugyanakkor épp ezért válik aktívabbá az ETA fegyveres szárnya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×