eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nyertek a sztrájkolók, ismét lesz sör

Belgiumban véget ért a sörgyári dolgozók sztrájkja, akik blokádot vontak a világ egyik legnagyobb gyártójának helyi telepei köré. A tiltakozás már a szállításokra is kezdett kihatni. Végül a munkaadó egy időre meghátrált, és jegelte a tervezett elbocsátásokat.

Belgium arról híres, hogy minden falunak legalább egy sörfőzdéje van, és a látogató számlálni sem tudja a nedű különböző fajtáit. Ezért furcsának tűnt, hogy épp a sörellátás kezdett akadozni egy dolgozói tiltakozóakció miatt.

A belga bárokban, kocsmákban és közértekben kezdett elfogyni a polcokról a Stella Artois, Leffe, Hoogarten és Jupiler - az Anheuser-Busch InBev nemzetközi sörkonszern helyi gyárait ugyanis kéthete tartották blokád alatt a dolgozók.

Az ellen tiltakoztak, hogy az AB- 303 fővel, belgiumi munkaereje 10 százalékával akarta csökkenteni a létszámot. A munkások fadobozokból raktak tüzet például a Löveni gyár előtt, Liege-ben pedig 11 órára túszul ejtették az üzemigazgatókat. Később azzal próbálták az utca népét az oldalukra állítani, hogy ingyen osztogatták a sört.

A pénzügyi-gazdasági válság nyomán világszerte tízezrével szűntek meg a munkahelyek. A belga dolgozókat azonban az dühítette fel, hogy az AB-InBev, amely a világ legnagyobb sörgyártója, a múlt év harmadik negyedévében másfél milliárd dolláros profitot termelt.

A tiltakozás nyomán végül a sörgyári capriccio egy időre véget ért. Az egyik dolgozói szakszervezet, az ABBV azt mondta: az elbocsátási tervet visszavonták, és így pénteken feloldják a blokádot.

Kommentátorok azonban megjegyzik, hogy a belgák felbátoríthatják az A-B InBev más európai dolgozóit. A cég ugyanis Nyugat-Európában 800 alkalmazottat akar elküldeni, de eddig Belgiumon kívül nem volt tiltakozás.

Arra is emlékeztetnek, hogy Európában kezd visszaesni a sörfogyasztás - igen, még a belgáknál is, akik 2008-ban már egyötödével kevesebb sört ittak, mint 2000-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×