INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

Bármikor kész megjelenni a kormányfő a vizsgálóbizottság előtt

Infostart

A Nagy-Britannia iraki hadba lépésének körülményeit kivizsgáló bizottság elnöke korábban azt közölte, hogy nem akarják befolyásolni a májusban esedékes brit választások előtti kampányt, tehát Gordon Brown miniszterelnököt csak május után hallgatják meg. A miniszterelnökség azonban megerősítette a hírt, hogy a kormányfő, aki az iraki háború megkezdése idején pénzügyminiszter volt, bármikor kész megjelenni a bizottság előtt.

Politikai kommentátorok egybehangzó véleménye szerint bizonyára Brown miniszterelnöktől és nem a valóban pártatlanságra törekvő vizsgálóbizottságtól indult el a kezdeményezés, hogy őt is minél előbb hallgassák meg. Ugyanis a vizsgálat eddigi szakaszában a közéleti pozícióiktól, a diplomáciai karból vagy az elhárítás vezérkarából már visszavonult bennfentes személyiségek közül többen is éreztették, hogy a katonai beavatkozásra nem volt feltétlen szükség, ebben főként George Bush amerikai elnök állapodott meg Tony Blair akkori miniszterelnökkel.

A munkáspárti kormány a felmérések szerint jelenleg választási vereségre számíthat a konzervatív párti ellenzékkel szemben, és pozícióját az iraki háborúval kapcsolatos manipulációk feltételezése egyre gyengíti. Mind a január 29-én meghallgatandó Tony Blair volt miniszterelnök, mind utóda, Gordon Brown peres ügyvédként kezdte pályafutását, meggyőző érveléssel, határozott retorikával tudnak válaszolni minden kényes kérdésre, meg tudják teremteni a szavahihetőség látszatát.

Gordon Brown tehát bizonyára úgy gondolja, hogy tisztázó szerepe lehet a meghallgatásának, erősítheti pártja helyzetét a választás előtt. Levelet írt a vizsgálóbizottság elnökének, Sir John Chilcotnak, amelyben közli, hogy bármikor kész a meghallgattatásra, nincs takargatni valója.

Hoon paprikázta fel

Lehet, hogy Gordon Brownt az paprikázta fel, hogy a minap Geoff Hoon volt honvédelmi miniszter szerepelt a bizottság előtt, és azt mondta, hogy az iraki háború megkezdésekor hiába kért pénzt megfelelő felszerelések beszerzésére. Gordon Brown, az akkori pénzügyminiszter, takarékosságra hivatkozva, nem biztosított kellő költségkeretet.

A vizsgálóbizottság előtt eddig megjelentek közül Jack Straw volt külügyminiszter a legmagasabb beosztású politikai személyiség. Õ azt mondta el, hogy Tony Blair hajthatatlannak bizonyult a hadba vonulást illetően, nem hallgatott a tanácsára, hogy az iraki kérdést az ENSZ-ben kellene megoldani.

Jövő héten áll a bizottság elé Tony Blair volt miniszterelnök. A meghallgatás minden üléséről közvetítést ad a televízió, de a korlátozott befogadóképességű teremben 80 hely a hallgatóság számára van fenntartva.

A volt kormányfő meghallgatására több ezer helyigénylés érkezett, ezért sorsolással döntenek a bejutásról és előnyben részesítik az Irakban elesett katonák szüleit. A szomszédos teremben viszont ezren is helyet foglalhatnak, és itt egyenes adásban kivetítve lehet követni a meghallgatás menetét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018