eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Franciaországban jár kártérítés sztrájk idején

A tömegközlekedési vállalatok dolgozóinak sztrájkja esetén kártérítés jár Franciaországban az utasoknak, igaz, csak azoknak, akik bérlettel rendelkeznek. Kártérítés alatt nem kell persze csillagászati összeget érteni, hanem - a sztrájknapok számának függvényében - kiszámított, 10-20, esetleg 35 eurót, vagyis mai árfolyam nagyjából 2600 és kilencezer forintot.

Ezt a pénzt azonban nem utalják ki az utasoknak, hanem azt az érintett cég - az állami vasút vagy valamelyik város tömegközlekedési vállalata - jóváírja a következő heti, havi vagy éves bérlet kiállításakor.

Vasutassztrájk esetén az előre megvásárolt jegyeket a vasúttársaság teljes egészében visszafizeti, ha pedig a városi tömegközlekedéses dolgozói - főleg a párizsiak - sztrájkolnak, úgy az emberek ingyen utazhatnak - persze, ha felférnek az elégséges szolgáltatást biztosító, ilyenkor rendkívül zsúfolt járatokra.

Az utasok természetesen soha sem elégedettek a kártérítéssel, ami némiképp érthető, hiszen a gyakori és a közlekedésben mindannyiszor elképesztő felfordulást okozó sztrájkok pénzben vagy szabadidőben kifejezhető károkat okoznak számukra. A vidékről ingázóknak például az igazolatlan munkahelyi hiányzás elkerülésére soron kívüli fizetett szabadnapot kell kivenniük, mások költséges taxizásra kényszerülnek.

És persze vannak olyanok is, akik beállnak a megállókon, állomásokon kígyózó sorokba, reménykedve, hogy felférnek a következő metróra vagy buszra, miközben kifejezetten csúnya dolgokat gondolnak a sztrájkolókról. Ez utóbbiak közül kerülnek ki azok is, akik az interneten sztrájkellenes blogokat nyitnak, ahol nyilvánosan is jól kidühönghetik magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×