eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az utcán árulják a bizalmas adatokat Moszkvában

Moszkvában a szabad ég alatt lehet megvenni az árusoktól az állampolgárok bizalmas adatait, amit bűnözők és újságírók is kihasználhatnak - állítja a Financial Times. A továbbra is népszerű piacokon a DVD-k mellett ugyanis az állami hatóságok adat-CD-it is be lehet szerezni - másolatban.

A Szovjetunió összeomlása idején a hiánygazdaság nyomában megjelent a vállalkozó kedv Oroszországban - gomba módra kezdtek szaporodni a kis üzletek, a metrómegállókat körbevevő pavilonok és a piacok, ahol alkoholtól, ruhán és parfümön át a rádiómagnóig mindent meg lehetett venni. A piacok, ahol még most is nyugodtan lehet vásárolni kalóz DVD-ket és szoftvert, továbbra is népszerűek és az FT helyszíni riportjában azt állítja: itt még az állampolgárok bizalmas adataihoz is hozzá lehet jutni.

Például a Szövetségi Közútbiztonsági Hivatal, az adóhivatal és a Kábítószerellenes Ügynökség adatait tartalmazó CD-ket talált, amelyek darabja 100 dollárba került.
Ezeken személyes címek, útlevélszámok, telefonhívások, bankszámlák és adózási adatok éppúgy megtalálhatók, mint letartóztatási jegyzőkönyvek.

A CD-ket egyes plázákban gond nélkül meg lehet venni. A Gorbuska-piacon az FT óvatosabb árusokat talált. A vásárló először egy menüről választhat, hogy milyen CD-t akar, majd azt helyben megírják neki. A megkérdezett árus azt mondta: nincs erkölcsi gondja a tevékenységgel. "Van egy igény, amit mi kielégítünk" - közölte.

Az adatokkal bűnözők is visszaélhetnek, de paradox módon adásvételük azzal is jár, hogy az orosz újságírók a demokratikusabb országokban élő kollégáiknál is könnyebben juthatnak fontos információkhoz.

A bűnözők viszont zsarolásra használják fel a személyes adatokat. Vagy például felhívják a kábítószer-tulajdonlásért letartóztatott fiatalok családját, magukat korrupt rendőrnek kiadva és azt követelik, hogy azok fizessenek a gyerek úgymond elengedéséért.

Az Anna Politkovszkaja oknyomozó újságíró gyilkossági ügyében nyomozó riporterek is azonban a piacon vett adatokban találtak olyan utaslistát, amivel egy perbe fogott rendőrt a gyilkossághoz tudtak kötni.

Elemzők figyelmeztetnek: a legtöbb feketepiaci adat ugyanakkor elévült és használhatatlan, és az igazán kényes adatokat sokkal jobban őrzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×