INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tony Blairt is meghallgatják az iraki háború ügyében

Infostart / InfoRádió
Kedden kezdődik Londonban az az átfogó vizsgálat, amelynek célja feltárni az iraki háború megindításának Nagy-Britanniára vonatkozó részleteit. Elsősorban azt, hogy szükség volt-e háború útján megbuktatni Szaddám Huszein diktatúráját, és ha igen, megfelelő parlamenti jóváhagyás állt-e a brit katonai beavatkozás mögött? A vizsgálat elhúzódhat 2011-ig.

Az iraki háborúval kapcsolatos brit vizsgálat anyagából kezdenek kiszivárogni dokumentumok, például az Irakba vezényelt csapategységek felszereltségéről. Mint az iratok elárulják, a felszerelés botrányosan rossz volt, egyes katonák fegyveréhez csak öt töltény jutott és a rádióik nem bírták a forróságot.

Azt szintén elárulják a vizsgálati anyag kiszivárgott részletei, hogy a brit kormány nem készült fel a háború megnyerése utáni iraki helyzetre. Az elsiettetett hadba lépés eredményezte továbbá, hogy a brit csapatoknak nem volt idejük terepismeretet szerzésére, és arra, hogy alkalmazkodjanak Irak forró klímájához.

A Chilcot-vizsgálat első hetei során vezető minisztériumi beosztottakat, valamint diplomatákat hallgatnak ki. Tony Blair volt miniszterelnökre csak hónapok múlva kerül sor. Neki azt kell bizonyítania, hogy valós adatok alapján bírta rá a parlamentet az iraki háborúban való brit részvétel jóváhagyására.

Sir John Chalcot figyelmeztette a tanúkat, hogy ne próbáljanak eltitkolni semmit, ugyanis a vizsgálóbizottság már begyűjtötte a teljes dokumentum-anyagot.

Bizonyos, hogy a vizsgálat megindítása gyengítette Tony Blair esélyét az Európai Unió elnöki posztjának megszerzésére. A brit ellenzék azonban nehezményezi, hogy a vizsgálat csak most kezdődik el, tehát nem fejeződhet be a 2010 májusában sorra kerülő parlamenti választás előtt.


A címlapról ajánljuk