eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Óvszerrel a klímaváltozás ellen - javasolja az ENSZ

Az ENSZ kondomokkal akar fellépni a globális felmelegedés ellen. A világszervezet népesedési alapja szerint ha sikerülne leszorítani a világ lakosságának növekedését, akkor a klímaváltozás is lassulna.

Az ENSZ ügynöksége azt nem javasolja, hogy a kormányok korlátozzák, hány gyerekük lehet az embereknek, de kissé szemérmesen úgy fogalmaz: azok a nők, akik hozzáférnek családtervezési szolgálathoz kevésbé termékenyek, és így hozzájárulnak a globális felmelegedés lefékezéséhez.

Azaz, kevesebb ember lassabb hőmérsékletemelkedést jelent. "A világ népessége, gazdasága és fogyasztása gyorsabban nő, mint ahogy a Föld alkalmazkodni tud. A klímaváltozás szélsőségesebb lehet és katasztrófát okozhat" - folytatja a jelentés.

Becslések szerint 40 éven belül a jelenlegi 6,7 milliárdról több, mint 9 milliárdra emelkedik a Föld lakossága. A legnagyobb népességrobbanás a fejletlenebb országokban következik be.
Az ENSZ Népesedési Alapja ugyanakkor elismeri: nincs bizonyítéka arra, hogy a születésszabályozásnak milyen hatása lehet a klímaváltozásra. "A kapcsolat összetett és legtöbbször közvetett" - áll az anyagban.

Az alap igazgatója szerint a felmelegedés katasztrofális hatással lehet a szegény országokra.
Az ENSZ három hét múlva rendezi meg Koppenhágában a globális éghajlati konferenciát, melynek feladata lenne elfogadni az 1997-es Kiotói jegyzőköny utódját. Kiotó 37 ipari országot kötelezett arra, hogy korlátozza az üvegházi gázok légkörbe juttatását. Egyre több olyan véleményt hallani politikusoktól és elemzőktől, hogy Koppenhágában nem fogadnak el kötelező érvényű nemzetközi szerződést, mert túl nagy a véleménykülönbség az országok között arról, ki mit is vállaljon.

Elemzők hisztériakeltéssel vádolták meg a Népesedési Alapot és emlékeztettek: 1987-ben azt jósolta: ha a Föld lakossága meghaladja az 5 milliárdot, akkor katasztrófa következik be.

Az International Policy Network nevű elemző műhely például azt mondja: a fejlődés és gazdasági növekedés nem jelenti azt, hogy nem lehetne megőrizni a természetet. Az AP idézte az Egészségügyi Világszervezet lapjában megjelent véleményt is, amely szerint veszélyes összekötni a szaporodási arányt a klímaváltozással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×