INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Chirac a bíróság előtt: a lakosság egyetért, a politikusok ejtenék az ügyet

Infostart / InfoRádió
Bár az egyik legnépszerűbb politikusnak számít, a francia közvélemény nagy része mégis egyetért azzal, hogy Jacques Chirac egykori államfőnek bíróság elé kell állnia. Az eset abszolút újdonságnak számít Franciaországban: a második világháború óta most először fordul elő, hogy egy korábbi köztársasági elnököt bíróság elé citálnak.

A vizsgálóbíró azzal vádolja a politikust, hogy párizsi polgármestersége idején, 1977 és 1995 között összesen huszonegy személyt "fiktív állásra" alkalmazott a városházán, akik valójában nem Párizsnak, hanem Chirac pártjának dolgoztak és az államfővé választását készítették elő. Az államügyész korábban a vád ejtését kérte, ám az ügyben nyomozó vizsgálóbíró szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy a volt köztársasági elnök megkárosította a fővárost, és ennek összegét több mint 4,5 millió euróra, mintegy 1,2 milliárd forintra teszi.

Miközben egy friss közvéleménykutatás szerint a franciák kétharmada a jog előtti egyenlőség elvére hivatkozva elégedett azzal, hogy Chirac-nak bíróság elé kell állnia, a politikai elit tagjai egészen másképp reagálnak az amúgy több éve zajló nyomozás új fejleményére. Az még érthető, hogy a jobboldalon "igazságtalanságról", a volt államfő "meghurcolásáról" beszélnek, kifejezetten meglepő azonban, hogy az ellenzéki szocialisták meghatározó politikusai is úgy vélik, valójában ejteni kellene az ügyet. Az államfői posztért korábban versenybe szállt Ségolène Royal például egyenesen úgy véli, hogy a politikust "békén kellene hagyni", mivel sokat tett a nemzetért.

Az ügy érdekessége egyébként az, hogy a fejleményeket a jelenlegi államfő a hatalmi ágak elválasztásának elvére hivatkozva egyáltalán nem akarta kommentálni. Aminek elemzők szerint az az oka, hogy Nicolas Sarkozy mindenképpen el akarja kerülni azt a látszatot, hogy le akarna számolni a 76 éves Jacques Chirac-kal.

A volt államfőről amúgy köztudott, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezett megakadályozni Sarkozy államfővé választását, és akinek egyik legközelebbi munkatársa, Dominique de Villepin korábbi miniszterelnök ellen az úgynevezett Clearstream-ügyben jelenleg is zajlik az a bírósági eljárás, melynek elindítója nem más, mint a jelenlegi köztársasági elnök.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk