eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Chirac a bíróság előtt: a lakosság egyetért, a politikusok ejtenék az ügyet

Bár az egyik legnépszerűbb politikusnak számít, a francia közvélemény nagy része mégis egyetért azzal, hogy Jacques Chirac egykori államfőnek bíróság elé kell állnia. Az eset abszolút újdonságnak számít Franciaországban: a második világháború óta most először fordul elő, hogy egy korábbi köztársasági elnököt bíróság elé citálnak.

A vizsgálóbíró azzal vádolja a politikust, hogy párizsi polgármestersége idején, 1977 és 1995 között összesen huszonegy személyt "fiktív állásra" alkalmazott a városházán, akik valójában nem Párizsnak, hanem Chirac pártjának dolgoztak és az államfővé választását készítették elő. Az államügyész korábban a vád ejtését kérte, ám az ügyben nyomozó vizsgálóbíró szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy a volt köztársasági elnök megkárosította a fővárost, és ennek összegét több mint 4,5 millió euróra, mintegy 1,2 milliárd forintra teszi.

Miközben egy friss közvéleménykutatás szerint a franciák kétharmada a jog előtti egyenlőség elvére hivatkozva elégedett azzal, hogy Chirac-nak bíróság elé kell állnia, a politikai elit tagjai egészen másképp reagálnak az amúgy több éve zajló nyomozás új fejleményére. Az még érthető, hogy a jobboldalon "igazságtalanságról", a volt államfő "meghurcolásáról" beszélnek, kifejezetten meglepő azonban, hogy az ellenzéki szocialisták meghatározó politikusai is úgy vélik, valójában ejteni kellene az ügyet. Az államfői posztért korábban versenybe szállt Ségolène Royal például egyenesen úgy véli, hogy a politikust "békén kellene hagyni", mivel sokat tett a nemzetért.

Az ügy érdekessége egyébként az, hogy a fejleményeket a jelenlegi államfő a hatalmi ágak elválasztásának elvére hivatkozva egyáltalán nem akarta kommentálni. Aminek elemzők szerint az az oka, hogy Nicolas Sarkozy mindenképpen el akarja kerülni azt a látszatot, hogy le akarna számolni a 76 éves Jacques Chirac-kal.

A volt államfőről amúgy köztudott, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezett megakadályozni Sarkozy államfővé választását, és akinek egyik legközelebbi munkatársa, Dominique de Villepin korábbi miniszterelnök ellen az úgynevezett Clearstream-ügyben jelenleg is zajlik az a bírósági eljárás, melynek elindítója nem más, mint a jelenlegi köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×