eur:
392.77
usd:
354.74
bux:
73193.79
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án. Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik. A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai részleges mederzár mellett a nap 24 órájában távolítják el az árhullámmal Ukrajnából és Romániából érkező uszadékot a folyóból. Február 7-én reggelig összesen 1200 köbméter uszadékot, ebből 120 köbméter szervetlen anyagot (műanyag, gumi, háztartási hulladék) vesznek ki a folyóból és szelektálják a Vásárosnamény és Tákos között kialakított ideiglenes osztályozóban.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Olyan találmány született, ami megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb gondját - mutatjuk

Önmegsemmisítő műanyaggal álltak elő a tudósok.

A műanyagok mindenhol jelen vannak az életünkben, olyannyira hogy mikroműanyagok formájában már a testünkben is felfedezhetők. A kutatók régóta próbálnak megoldást találni a műanyagkrízisre, a Kínai Tudományos Akadémia technológiai intézete pedig most előállt egy érdekes megoldással: egy olyan műanyagot terveztek, amely biológiai úton képes lebomlani - ismerteti a ScienceAlert cikkét a 24.hu.

Ehhez egy olyan „élő” műanyagot hoztak létre a kutatók, ami baktériumspórákat tartalmaz, ezáltal pedig rendkívül ellenállóak a környezeti viszonyoknak. A spórák egészen addig inaktívak, amíg nincs számukra tápanyag, és egy kemény külső bevonat védi őket különböző hatásoktól.

A kutatók szerint így akár évszázadokig is képesek inaktív állapotban maradni, és csak akkor élednek fel, amikor a környezeti feltételek megfelelőek.

A szakemberek a kísérlet során létrehozták a szénabacilus (Bacillus subtilis) egy olyan génmanipulált változatát, amely egy BC-lipáz nevű, műanyaglebontó enzimet választ ki. Ezután nehézfém-ionoknak tették ki őket, így a mikrobák spórákká alakultak. Végül ezeket PCL műanyaggal elegyítették, és megolvasztották. A végeredmény egy megkeményedett műanyagdarab lett.

Normál használat során ez pontosan úgy funkcionál, mint bármelyik hagyományos műanyag. Azonban, ha egy bizonyos enzimet vittek fel a felületre, az elkezdte erodálni az anyag felszínét, aktiválva a benne lévő spórákat. A felélesztett spórák ezt követően elkezdték kiválasztani a BC-lipázt, lebontva a műanyagot 6-7 nap leforgása alatt.

A spórákat egyébként komposztálással is fel lehetett éleszteni, a talajba helyezett műanyagminták 25–30 nap alatt bomlottak le.

A Nature Chemical Biology szaklapban megjelent kutatásban a tudósok jelezték, hogy a biológiailag nem lebomló polietilénbe is képesek voltak integrálni a lebontó spórákat. Azt ugyanakkor jelezték, hogy további kutatásokra lesz szükség a területen, ez azonban ígéretes módja lehet annak, hogy az emberiség kezelni tudja a műanyaghulladékok jelentette problémát.

Címlapról ajánljuk
Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

"Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami" - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

A WHO szerint a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy Afrikában a majomhimlő új, a korábbiakhoz képest könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét olyan országokban, amelyeknek nagyon kevés erőforrásuk van arra, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nem lehet mindenre felkészülni, a természet mindig képes meglepetésekre.

Varga Mihály az Arénában: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek

Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek

Adómentesség bevezetésével ösztönözné a kormány, hogy a lakosság a hosszú távú (például nyugdíjcélú) megtakarításainak egy részét inkább lakásvásárlásra, építésre, felújításra vagy hiteltörlesztésre fordítsa. A még véglegesítés előtt álló döntés háttérbe szorítaná a hosszú távú pénzügyi öngondoskodást a lakáscélú önerő mielőbbi előteremtése és a fogyasztási fordulat felgyorsítása érdekében. Potenciálisan 11 ezer milliárd forintnyi megtakarítást érinthet a változás, ebből becslésünk szerint évi 100-300 milliárd forintot mozgatna meg egy ilyen vitatható intézkedés. Kérdés, nem lesz-e túl nagy áldozat ez hosszú távon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×