eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Meglepően egyszerű dolog segíthet a memória megtartásában

Étrend-kiegészítőket vizsgálva jutottak a fontos következtetésre.

Brit kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az agyi funkciókra és az izomerő csökkenésére két, a kereskedelmi forgalomban kapható prebiotikum. (Ezek élelmi rostokat tartalmaznak, amelyekből a megváltozott étkezési szokások miatt egyre kevesebbet fogyasztanak a modern társadalmak tagjai.)

A kísérletekbe 60 év feletti ikerpárokat vontak be, 36 ikerpár tagjai 12 héten keresztül vagy rostos étrend-kiegészítőt, vagy placebót kaptak. Kettős vak klinikai vizsgálatról volt szó, ami azt jelenti, hogy még az orvos sem tudta, ki kapott hatóanyagot és ki hatóanyag nélküli szert. Emellett az alanyok mindegyike fehérje-kiegészítőket is kapott, illetve edzeniük is kellett, hogy javuljon az idős korban már romló izomműködésük - írja hvg.hu.

A résztvevőknek online kérdőívet kellett kitölteniük és kognitív teszteket kellett végezniük. A bélflórájukat is vizsgálták, és kiderült, hogy akik rostkiegészítőket szedtek, azoknál megnövekedett a hasznos baktériumok száma. Az is egyértelművé vált, hogy az agyműködést értékelő tesztekben, például abban, amelyik az Alzheimer-kór korai jeleit vizsgálja, sokkal jobban teljesített a rostokat kapó csoport: feleannyi hibát követtek el a tesztben, mint a placebót kapott csoport tagjai. Viszont az izomerőben nem volt értékelhető különbség a kísérleti alanyok között - írja a portál.

A következőkben azt akarják vizsgálni, hogy vajon hosszabb ideig is tartósak-e ezek az élelmi rostok okozta hatások, illetve hogy az eredmények miként általánosíthatók – írta Claire Steves professzor, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×