eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Vége a lázmérőnek, mindig a zsebében lesz

Amerikai kutatók viszont egyetlen alkalmazással oldották meg azt, hogy az okostelefon kijelzője lázmérővé váljon.

Abban, hogy egy okostelefon akár testhőmérsékletet is mér, tulajdonképpen nincsen semmi meglepő: nem egy gyártó próbált már olyan apró alkatrészeket beépíteni az eszközbe, hogy utána lehetővé váljék a hőmérsékletmérés. A Washingtoni Egyetem kutatói azonban jóval egyszerűbb módszert találtak: állításuk szerint csak egy alkalmazásra van szükség ahhoz, hogy egy már meglévő okostelefon is alkalmas legyen mondjuk lázmérőnek – írja a hvg.hu.

A kutatók az általuk fejlesztett alkalmazásnak a FeverPhone nevet adták, amihez kell egy hardveres egység, ami hőmérsékletet mér, ez azonban már eleve benne van az okostelefonokban, és termisztor a neve. Ez méri az eszköz belső elemeinek hőmérsékletét, beleértve az akkumulátort is, hogy aktiválja a biztonsági óvintézkedéseket, ha túlmelegedne a telefon.

Az okostelefonokban lévő termisztorok persze nem tudják megmérni a felhasználó testhőmérsékletét, viszont nyomon követhetők a felhasználó és az általa használt mobileszköz között átvitt hőenergia mennyisége. Mivel az érzékelőknek a telefon akkumulátorának hőjét kell mérniük, az alkalmazás nyomon követi, hogy a telefon milyen gyorsan melegszik fel, majd az érintőképernyő adatai alapján számba veszi, hogy mennyi származik abból, hogy valaki megérinti. A kutatók képesek voltak úgy kalibrálni a modellt, hogy figyelembe vegyék az olyan eltéréseket, amelyeket a telefontartozékok okoznak.

A készülőben lévő FeverPhone alkalmazás használata egyszerű, de a felhasználónak a sarkainál fogva kell tartania a telefont, és körülbelül 90 másodpercig kell a homlokához nyomnia az érintőképernyőt. Ennyi az ideális idő ahhoz, hogy elegendő testhőt kapjon a készülék. Mivel az érintőképernyő érzékeli a homlokot, az alkalmazás „tudja”, hogy éppen mérést végeznek.

A klinikai vizsgálaton 37 kísérleti alannyal tesztelték a megoldást,

a FeverPhone 0,23 Celsius-fok átlagos hibával tudta megmondani a felhasználó testhőmérsékletét,

ami egyenértékű az otthoni hőmérők pontosságával, beleértve az érintésmentes változatokat is.

A tanulmányba egyelőre nem vontak be olyan résztvevőket, akiknek 38,6 foknál magasabb láza volt, mivel ezeket a hőmérsékleteket könnyű diagnosztizálni, és mert az izzadt bőr hajlamos megzavarni a hőmérőket. Ezenkívül a FeverPhone-t mindössze három telefonmodellen tesztelték. Az alkalmazás később válhat letölthetővé a nagyközönség számára.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×