eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. szám alatt. A vállalat elnevezésében a 4i az International (nemzetközi), Innovative (újító), IT (információs technológia) és Investment (befektetés) angol szavakra utal, míg a G a group, vagyis (cég)csoport utalással rendelkezik. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A 4iG csatlakozott az O-RAN szövetséghez

A vezető távközlési vállalatok által alapított globális iparági szervezet célja a rádiókommunikációs hálózati rendszerek nyílttá és hatékonyabbá tétele.

A 4iG Nyrt teljes jogú tagként csatlakozott az O-RAN Alliance szervezetéhez. A 2018-ban alapított nemzetközi szövetség célja a rádiós távközlési rendszerek hatékonyabbá tétele egy szabadon elérhető, nyílt fejlesztői platform kialakításával. Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata által is támogatott Open-RAN kezdeményezés megnyitja és átjárhatóvá teszi a RAN (Radio Access Network, rádiós távközlési hálózat) piacát, amely kitűnő üzleti lehetőség a 4iG számára. Az O-RAN Szövetség globális szintű kapcsolatrendszerével és tudásbázisával a magyar infokommunikációs vállalatcsoport – a már rendelkezésére álló képességeinek birtokában – az IT-távközlési konvergencia és az 5G technológia innovációjának is az éllovasa lehet – közölte a társaság.

A rádiós átviteli rendszerek piacát jelenleg a nagy gyártók szűk csoportja uralja. Az O-RAN kezdeményezés nyílt fejlesztői platformmal és nyilvános szabványokkal erre, az eddig zárt piacra nyújt belépési lehetőséget. A globális szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy az eddigi gyártóktól független vállalatok és szervezetek, akár egyetemek is fejlesszenek rádiós hálózati infrastruktúra-elemeket, szoftvereket, illetve egyedi alkalmazásokat az átviteli rendszerekhez, ezáltal nem csak a verseny erősödne, hanem a megoldások hatékonysága is javulhatna. Az IT-távközlési konvergencia trendje mellett az O-RAN stratégiai kezdeményezését a küszöbön álló 5G-korszak szükséges innovációi és lehetséges fejlesztési irányai is támogatják.

„Nyilvánvaló lehetőségként tekintünk az informatika és a telekommunikáció technológiai közeledésére. A 4iG növekedési stratégiájának meghatározó eleme az IT-Telco konvergencia, amely a vállalatcsoport egészének jövedelmező távlatokat nyit – emelte ki a csatlakozás kapcsán Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója. – Az O-RAN kezdeményezése technológiai ernyőt képez a 4iG képességei fölé, mivel ez a nyílt innovációs tér és a közös tudásbázis mindhárom, az informatikai, a telekommunikációs és a védelmi üzletágunkban együtt, de külön-külön is alkalmazható és felhasználható.”

A mobiltelefonos adatforgalom folyamatos növekedése miatt a telekommunikációs hálózatok, illetve támogató infrastruktúrák fejlesztése elkerülhetetlen, de az 5G bevezetésének alapfeltétele is egyben. Az O-RAN lehetővé teszi az üzemeltetők és mobilszolgáltatók számára a meglévő vagy új hálózati elemek, rendszerek egyedi igényekhez igazítását.

Az O-RAN egy olyan szoftverközpontú megközelítés, amelyben a gyártók szolgáltatósemleges eszközöket szállítanak a rendszerek üzemeltetőinek, a közös, nyílt platform pedig hozzáférést biztosít bármilyen független fejlesztéshez. Az O-RAN Alliance tagjai között megtalálható a 4iG mellett a Dish, a 1&1, az AT&T, a Bell, a US Cellular, a Verizon, a Vodafone, a China Mobile, a China Telecom, a Rakuten Mobile és a T-Mobile is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×