eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
GMT282_14_36_Megan McArthur_1097_Aurora Australis Soyuz
Nyitókép: Megan McArthur/NASA

Zűr az űrben: sietnie kellett az orosz asztronautának vissza az űrállomásra

Kevésen múlt, hogy elveszítse a rádiókapcsolatot társával űrséta közben.

Az orosz földi irányítás rendelte vissza az 51 éves Oleg Artemjevet azonnali hatállyal a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA szerint ugyanakkor soha nem volt közvetlen veszélyben a kozmonauta – írja a BBC. Társával, a szintén űrsétát tevő 39 éves Denisz Matvejevvel, valamint a földi irányítással ugyanakkor könnyen elveszthette volna a kapcsolatot.

Az űrhajós azt az utasítást kapta a földről, hogy azonnal dobjon el mindent és menjen vissza az űrállomásra:

erre azért volt szükség, hogy újra feltölthessék űrruhája akkumulátorát.

A felszólításnak eleget is tett, azt megelőzően azonban sikerrel végrehajtották az űrséta küldetését, két kamera telepítését a Nemzetközi Űrállomás robotkarjára.

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz nem kommentálta az esetet.

Nem ez az első baleset a Nemzetközi Űrállomáson – 2013-ban azért kellett megszakítani egy űrhajós űrsétáját, mert víz szivárgott sisakjából. Luca Parmitano a meghibásodás miatt nem látta a környezetét és beszélni sem tudott. Űrsétapartnerét, Christopher Cassidyt kellett megkérnie arra, hogy segítse vissza az űrállomásba.

Az Nemzetközi Űrállomás 1998 óta üzemel,

2000 óta folyamatosan tartózkodik rajta legénység.

Több mint 3000 kutatást folytattak az öt nemzet üzemeltette állomáson, melyet Oroszország 2024-ben elhagy a tervek szerint egy saját űrállomás kedvéért. Az oroszok a többi ügynökséggel való kapcsolata megromlott az ukrán háború kezdete óta, Moszkva pedig az együttműködés megszakításával is fenyegetőzött az őket érő szankciók miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×