eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Jerome Tisne/Getty Images

Furcsa betegség: belehalhat a nevetésbe, de akár az izzadásba is

Bármi kiválthat egy potenciálisan végzetes allergiás reakciót egy 27 éves brit nőnél.

„Allergiás vagyok az erős érzelmekre” – mesélt a 27 éves brit túlélő megrázó történetéről TikTokján közzétett videókban. „Bármilyen változás a testem állapotában – akár nevetek, sírok, szomorú vagyok vagy stresszes vagyok – kémiai reakciót okozhat” – írja a The New York Post alapján a hirado.hu.

A masztocita aktivációs szindróma (mast cell activation syndrome, MCAS) egy olyan immunológiai probléma, amikor is a masztociták (más néven hízósejtek) aktivitása megnő, így fokozott hisztamin kibocsátás történik.

„Az MCAS-ban a hízósejtek tévedésből túl sok vegyi anyagot bocsátanak ki, ami tüneteket okoz a bőrben, a gyomor-bélrendszerben, a szívben, a légzőrendszerben és a neurológiai rendszerben” – közölte az genetikai és ritka betegségekkel foglalkozó információs központ.

A nottinghami születésű nő elmesélte, egyszer szó szerint majdnem belehalt a nevetésbe.

„Jót nevettünk, aztán feldagadt a nyelvem és a torkom is”

– mondta. Azonnal mentőt hívtak hozzá, elvesztette az eszméletét, és bekerült az intenzív osztályra. Coatesnek nem telik úgy el napja, hogy valamilyen reakciót ne tapasztalna, már több mint ötszáz alkalommal került kórházba.

A 27 éves nő szertornázik, de ez is kockázatot jelent az izzadás miatt, mert a fizikai aktivitás összezavarja az érzékeit. „Az edzés közben az agyamban felszabaduló vegyi anyagok miatt nem érzek semmit a könyökömtől és a térdemtől lefelé. Tehát amikor elkapom a gerendát, valójában nem érzem, hogy elkaptam volna – magyarázta. – Csak azok mondják nekem, hogy hagyjam abba a tornát, akik nem értenek meg engem. Sokkal többet ad nekem, mint amennyit elvesz. Az allergiás reakciók előfordulhatnak, még akkor is, ha otthon ülök és nem csinálok semmit, szóval akár így is élhetem az életem.”

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×