INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

majomhimlő

járvány

veszélyeztetettség

Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.

Majomhimlő: veszélyben a gyerekek, az állapotos nők és az immunhiányos emberek

Infostart

Már 50 Afrika területén kívül található országban van jelen a vírus.

Az első eset májusi felfedezése óta 3400 majomhimlős beteget találtak, egyikük pedig bele is halt a fertőzésbe. A WHO jelenleg is vizsgálja a kitörésben megfertőzött gyerekek esetét: Nagy-Britannia mellett Spanyolországban és Franciaországban is előfordultak esetek. Egyetlen gyermeket érintő eset sem volt súlyos.

A WHO adatai szerint az esetek száma egyre nő, ezért szigorítani kell az érintett országokban a felügyeletet – írja a Sky News.

"Aggódom a tartós terjedés miatt, mert ez azt sugallja, hogy a vírus tartósan jelen van a közösségekben és

átterjedhet a magas kockázatú csoportokra,

köztük gyermekekre, immunhiányos betegekre és terhes nőkre" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO már részletes útmutatást adott ki a járvány kitörésével kapcsolatban, június elején pedig figyelmeztetett arra, hogy ha nem történnek megfelelő intézkedések, a betegség szélesebb körben fog elterjedni. A hétvégén viszont arról is döntöttek, hogy egyelőre nem globális egészségügyi vészhelyzet a majomhimlő jelentette fenyegetés.

Bármilyen fizikai kontaktus útján terjedhet

Még mindig férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak adják a fertőzöttek legnagyobb részét, de az nem tiszta, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az ő körükben terjed a leginkább a vírus, vagy inkább azt, hogy ők azok, akik leginkább odafigyelnek szexuális egészségükre és tünetek esetén azonnal lépéseket tesznek.

Mivel a majomhimlő bármiféle fizikai kontaktus útján terjedhet, az a feltételezés, hogy a majomhimlő tovább fog terjedni egyre szélesebb körben.

A WHO azt is közölte, hogy dolgozik egy olyan mechanizmuson, amely az oltóanyagok igazságosabb elosztását szolgálja, miután olyan országok, mint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok,

felajánlották, hogy készek megosztani a himlő elleni oltóanyagkészleteiket, amelyek a majomhimlő ellen is védenek.

A majomhimlő nem terjed olyan könnyen, mint a Covid, és azzal ellentétben már rendelkezésre állnak oltóanyagok és kezelések a vírussal szemben.

Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018