eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Pixabay

Több tucat betegség rizikója jár együtt a kettes típusú cukorbetegséggel

A rák, a vesebetegség és az idegrendszeri megbetegedések kockázata is magasabb az érintettek esetében.

Egy átfogó tanulmány szerint 57 egészségügyi állapot kockázata magasabb azok esetében, akik kettes típusú cukorbetegek: az érintettek száma több millió a világon. Az állapot kialakulása a túlsúllyal és az inaktivitással is kapcsolatban van, de azoknál is valószínűbb a kettes típusú cukorbetegség előfordulása, akiknek családjában van már érintett.

Az eddig is ismert volt, hogy a cukorbetegség hajlamosít további megbetegedésekre is, a Cambridge-i Egyetem kutatói viszont azt pontosították, hogy mekkora ez a kockáza – írja a The Guardian

Az eredmények egy, a középkorúak egészségét legátfogóbb módon megfigyelő vizsgálatba vontak be cukorbeteg és nem cukorbeteg embereket, majd megállapították, hogy az állapot 57 hosszú távú betegség nagyobb gyakoriságával jár együtt.

A cukorbetegségben szenvedők átlagosan öt évvel korábban szembesültek ezekkel az egészségügyi problémákkal, mint a cukorbetegségben nem szenvedők.

A szakértők szerint az eredmények aggasztók és arra hívják fel a figyelmet, hogy sürgősen csökkenteni kell annak kockázatát, hogy még többeknél alakuljon ki az állapot.

Pontos kockázati adatokat is nyilvánosságra hoztak

A kutatásban 3 millió ember adatait és 116, a középkorúak körében gyakran előforduló betegséget vizsgáltak. A kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél a betegségek közül 57 esetében magasabb volt a kockázat. 5,2-szer nagyobb volt a végstádiumú vesebetegség, 4,4-szer nagyobb a májrák és 3,2-szer nagyobb a makuladegeneráció kockázata. 31 keringési betegség közül 23-nál volt nagyobb a kockázat. 2,6-szor nagyobb volt az idegrendszeri problémák, 2,3-szor nagyobb a szemproblémák, 1,9-szer nagyobb az emésztési problémák és 1,8-szor nagyobb a mentális betegségek kockázata.

A tanulmány a 30 év feletti emberekre összpontosított. A szakértők úgy találták, hogy magasabb kockázatot jelentett, ha 50 éves kor alatt diagnosztizálták a kettes típusú cukorbetegséget.

Emlékeztetőül szolgáló eredmények

"Ez a tanulmány aggasztó részletességgel mutatja be a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő középkorúak körében a rossz egészségi állapot gyakoriságát és emlékeztet a cukorbetegségnek a szervezetre gyakorolt kiterjedt és súlyos hosszú távú hatásaira" – mondta Elizabeth Robertson, a Diabetes UK kutatási igazgatója.

"Ezért olyan fontos, hogy a kettes típusú cukorbetegség fokozott kockázatának kitett embereket támogassuk a kockázat csökkentésében, és hogy a betegséggel élők továbbra is hozzáférjenek a rutinszerű ellátáshoz és támogatáshoz annak érdekében, hogy jól kezeljék a betegséget, és elkerüljék vagy késleltessék a szövődményeket" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×