eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz a honvédség oltóbuszában a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár mellett 2021. május 8-án.
Nyitókép: Komka Péter

Zöld utat kapott az EU-ban az 5-11 éves gyerekek oltása

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megadta a zöld jelzést. Erre várt a magyar kormány is.

A Portfolio szúrta ki, hogy az EMA megadta az engedélyt a Pfizer koronavírus-vakcina felhasználására 5 és 11 év közötti gyermekek esetében, így nincs már akadálya, hogy Magyarországon is megkezdődjön a kisebb gyermekek oltása. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón jelentette be, hogy amint lesz engedély, hazánk is elkezdi az érintett korosztály oltását.

Korábban a Pfizer-BioNTech oltását csak 12 éven felülieknek adhatták be, gyermekeknek pedig külön (harmadára) csökkentett dózissal.

Az 5-11 éves gyermekek körében elvégzett kutatás eredményei szerint a Pfizer vakcinája még kisebb, 10 mikrogarmmos dózis esetében is hasonlóan hatásos volt, mint a nagyobb, 30 mikrogrammos dózissal oltott 16-25 éves fiatalok körében.

Tesztfázisban

Közel 2000 beoltott gyermeket vizsgáltak meg az 5 és 11 éves korosztályban, akiknél nem találták a betegségen való átesettség jeleit. Ők vagy vakcinát vagy placebót kaptak. A 1305 gyermekből, akik a vakcinát kapták meg, három lett koronavírusos beteg, a placebót kapó többi 663 gyermekből 16-an lettek koronavírusosok. Ez azt jelenti, hogy a kutatás szerint 90,75 százalékos védettséget alakított ki az oltás a tünetes betegséggel szemben.

Mellékhatások

Az 5-11 évesek korosztályában a leggyakoribb mellékhatások a 12 év felettieknél is tapasztaltak voltak

  • fájdalom az oltás helyén
  • fáradtság
  • fejfájás
  • bőrpír és duzzadás az oltás helyén
  • izomfájdalmak
  • borzongás.

Ezek a hatások azonban gyorsan elmúlnak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×