eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

A miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel terjedelmesebb interjút adott. A legkisebbek oltására december második felétől kerülhet sor.

Interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

Először is az oltási akcióhétről beszélt; feltételezte, hogy ekkora lesz a siker.

"Arra számítottam, hogy akik nem oltásellenesek, viszont a legkisebb fáradsággal meg tudják oldani az oltás felvételét, kapni fognak a lehetőségen."

Ezt követően bejelentette

az oltási akcióhét egyhetes meghosszabbítását.

Azt is mondta, idén lehet "nagy karácsony", ha az oltást felvettek száma megnő.

A kormányfő szerint a harmadik oltások felvételének tekintetében élen járunk Európában (20-21 százalék az európai 6-7 százalékos átlaghoz képest), ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.

A környező országok (Ausztria, Szlovákia) zárását így kommentálta:

"Amilyen kihívást kapunk, olyan választ adunk, semmit sem zárunk ki. Ha sikerül megfékezni a vírus terjedését, nem fogunk zárni. A zárás lassítás, a megoldás a harmadik oltás."

Úgy fogalmazott, azzal a lelkülettel kell hozzáállni, hogy

"alarmírozzuk az embereket".

Hogy a gyermekek (5-11 évesek) oltására mikor kerül sor, arra azt mondta, a tudósok már régóta beszélnek erről, hogy bekövetkezhet.

"Tudományos körültekintésről van szó. Eltelt két év, most jutott el oda a világ, hogy legalább egy gyógyszergyártó cég azt tudja mondani, hogy lehet oltani őket."

A gyerekek oltása december 20-án érkezik meg, azután lehet oltani a legkisebbeket,

a vakcinákat a Pfizertől már lekötötte a kormány. Orbán Viktor azt kérte, a szülők "gondolják át".

A miniszterelnök szerint a kórházi "vésztartalékokat" a jövőben is életbe kívánja tartani a kormány.

Ezt követően a határkérdések kerültek szóba. Úgy vélekedett, ilyen összehangolt támadás még nem volt.

"Itt van a mi nagy bajunk, a török-görög irányból is nő a nyomás a balkáni útvonalon. Az idei évben több mint 100 ezer migránst állítottunk meg a határon, ez háromszoros emelkedés az előző évhez képest. Ezek az emberek nem kopogtattak. Elvileg ezeket az embereket be kéne zárnunk, de mi inkább a kerítés másik oldalára visszavisszük őket. Ennek a jogát az Európai Unió most ki akarja venni a kezünkből."

A problémát szerinte az okozza, hogy a szabályokat békeidőben írták, "de

amit Brüsszel csinál, az egyszerűen ostobaság,

a régi szabályok helyett újakat kell alkotni". Nem megbüntetni kell szerinte azt, aki védi Európát, hanem fedezni a költségeiket. Említésa szerint az EU minden másra ad pénzt, Soros Györgynek is, csak arra nem, amire kellene.

Rámutatott az alakuló német kormány bevándorlóországként hivatkozik Németországra, de Magyarország nem szeretné ezt az utat választani.

A következő témakör a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése volt.

"Az energia világpiaci ára rendszeresen változik, többnyire fölfelé, ami súlyos terhet jelent a családoknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy szorítsuk le a szintet egy elviselhető mértékre.

Engem pedig nem a piac érdekel, hanem a családok"

- szögezte le Orbán Viktor, aki szerint Nyugat-Európa most kezd rájönni arra, amit a magyar kormány már 7-8 éve csinál, megvédi a családokat ezen a téren is.

A piac mindenhatóságát is megkérdőjelezte, nyomatékosítva, a piacnak az állam is része.

"Ez egy megvédhető, jó rendszer. A multik ettől nem boldogok. De nincsenek egyedül, mi is itt vagyunk. A kormány az emberek oldalán áll. Legyen a cégek oldalán egy tisztességes profit, de ne korlátlan. Legitim, érvényes, helyes beavatkozni, az idő dönti el, hogy helyesen tettük-e" - mondta.

Figyelmeztetett, a baloldal és Brüsszel is abban gondolkodik, hogy a lakásokat és az autókat is megadóztassa.

Elmondta még, a kormány azért jár az adócsökkentés útján, mert ez munkahelyteremtő hatású.

"Ha jól szabályozza az ember az adókat, akkor a pénz bennemarad a gazdaságban, az embereknek fizetésemelést lehet adni, több munkahely lesz, (...) a középosztály meg van védve. (...) A munkát, a családokat és a magas jövedelmeket szeretnénk összekapcsolni egymással."

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×