INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

koronavírus

pfizer

gyerekek

oltás

08 December 2021, Saxony, Leipzig: A pediatrician vaccinates a 7-year-old girl against the Covid19 virus. The U12 vaccinations are slowly getting underway in Saxony. The recommendation of the Standing Commission on Vaccination (Stiko) on Corona vaccinations for children between five and twelve years is still pending. At the moment, the adult vaccine is still being dosed especially for children in a so-called off label use. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)

Már lehet regisztrálni a gyerekek oltására – itt egy helyen a tudnivalók

Infostart

Szerdától a magyar szülők is regisztrálhatnak, hogy az 5–11 éves gyerekeik megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva korábban arra felhívta fel a figyelmet, hogy egyedül a Pfizernek van meg az a vizsgálati eredménye, ami igazolja, hogy az oltóanyag ennek a korcsoportnak biztonságos és hatékony. Vagyis számukra nem lehet válogatni az oltásfajták között.

A korosztályi oltási kampány várható kezdetéről november végén Orbán Viktor úgy fogalmazott: a 2 millió lekötött Pfizer-vakcina első, 130 ezer adagos része december 20. körül érkezik, utána kezdődhet az oltás, a szülőknek van idejük meghozni „a jó döntést”, aztán kiderült, hogy már 13-án itt lehet az oltóanyag.

Ahogy a szakemberek korábban többször is hangsúlyozták, a védőoltások a gyermekek, ezen belül az 5–11 éves korosztály esetében is elsősorban a betegség súlyos lefolyását, a long-Covid-szindrómát és a sokszervi gyulladás kialakulását akadályozzák meg, nem is beszélve a karantén adta elszigeteltséggel járó negatív mentális hatásokról – emlékeztet cikkében az Index, csokorba szedve ismét minden lényeges információt az 5 és 11 év közti gyerekek oltásáról.

Hol oltják a gyerekeket?

A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon, illetve igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nekik küldött levele alapján a házi gyerekorvosok december 7-ig kaptak időt annak feltérképezésére, hány szülő szeretné a gyermekét az ő rendelőjükben beoltatni, így érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a háziorvossal a gyerekek oltásával kapcsolatban.

Az oltás első napjaiban várhatóan egyedül azoknak a gyerekeknek tudnak oltóanyagot biztosítani, akiknek a szülei december 7-ig igényelték azt.

Amit az oltás napján a szülőnek a gyermek mellett magával kell vinnie:

  • a gyermek tajkártyáját;
  • egy, a személyazonosságát igazoló dokumentumot;
  • a szülői hozzájáruló nyilatkozatot;
  • az esetleges betegségekről szóló nyilatkozatot.

A szülők az előzetes kormányzati ígéret alapján mától regisztrálhatnak online, hogy oltási időpontot foglaljanak – amit az online regisztráció során meg kell adniuk:

  • a gyermek neve;
  • életkora;
  • tajszáma;
  • lakcíme;
  • a szülő elérhetőségei.

Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Hogyan adagolják?

Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felülieknek adott vakcinától, de a 12 év alattiak 5 éves korig kevesebb, harmadannyi oltóanyagot kapnak. Egész pontosan

30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm lesz az 5 és 11 év köztieknek beadott dózis.

Az oltásból az 5–11 évesek is két dózist kapnak, három hét különbséggel.

Mennyire biztonságos?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idén októberben kezdte el tanulmányozni a gyártó által benyújtott dokumentumokat, majd november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását, és ezen belül is a Pfizer-vakcinát ajánlja az 5–11 éves gyerekeknek az EMA.

A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, mRNS-technológiára épülő vakcina hatását egy

2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték,

majd megállapították, hogy a Pfizer-vakcina a korosztály számára hatékony és biztonságos. A kutatási adatokat ezzel párhuzamosan az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA) is benyújtották.

Maga az engedélyeztetési folyamat még október közepén kezdődött, miután a BioNTech és a Pfizer benyújtotta az EMA-hoz az 5–11 éves korosztályba tartozó gyermekek oltásához szükséges adatokat. A dolog érdekessége, hogy ezzel a Pfizer lett az EU-ban az első olyan szer, amelyet az 5 és 11 év közti korosztályban bevetnek a koronavírus elleni védettség kialakítására.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeripari Ügynökség (FDA) már október végén engedélyezte a Pfizer–BioNTech 5–11 éves korosztálynak fejlesztett, koronavírus elleni vakcináját. Az oltások után csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak a beoltottak.

Milyen tünetekre, mellékhatásokra számíthatnak oltás után a gyerekek?

Az eddigi külföldi tapasztalatok alapján komolyabb oltási reakcióktól az 5–11 éves gyermekek esetében sem kell tartani. A külföldi tapasztalatok szerint az oltási reakciók teljesen megegyeznek az idősebb gyerekek, illetve a felnőttek esetében tapasztalható mellékhatásokkal.

Esetükben is egy kis izomfájdalom, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik az oltás helyén, ugyanakkor ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. Ráadásul a felnőttekhez képest a gyermekeknél ritkábban és sokkal kevesebb mellékhatás jelentkezik, súlyos oltási reakciót pedig – mint például a szívizomgyulladást vagy anafilaxiás reakciót – abszolút nem tapasztaltak.

Ami még fontos…

A gyermekeknek, akiknek esetleg korábban súlyos allergiás reakciójuk volt, intézményi háttérrel javasolt az oltás felvétele.

Szintén az orvos kezében van a döntés az oltás időpontjáról akkor is, ha az oltásra váró gyermek immunrendszert gyengítő kezelést kap.

Akut lázas betegség esetén pedig mindenképpen meg kell várni, amíg a gyermek meggyógyul.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: picture alliance/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018