eur:
393.05
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
The doctor prepares a system for transfusion of infusion solutions on a blurred background.
Nyitókép: Natali_Mis/Getty Images

Raktárakban áll sok Covid-gyógyszer, nem élünk vele

Tele van a raktár két hatékony koronavírus elleni készítménnyel, a háziorvosok mégis csak ritkán utalják be az igazolt covidosokat az infúziós terápiára, véli egy debreceni belgyógyász. A koronavírus első két hetében, enyhe tünetek mellett alkalmazható infúzió klinikailag igazoltan akadályozza meg a súlyosabb tüneteket.

Ha valakinek enyhe covidos tünetei vannak, lázas, köhög, elmegy az ízérzékelése vagy a szaglása, és a teszt igazolja, hogy pozitív, akkor a háziorvos írhat föl neki vírusellenes gyógyszereket, tabletta vagy injekció formájában. Létezik azonban egy olyan infúziós terápia is, ami az antitestekre épül, ismertette az InfoRádióban Szekanecz Zoltán belgyógyász, reumatológus. Elmondása szerint ezek olyan – fehérje természetű, infúzióval adagolható – ellenanyagok, amik a vírusnak az egyik tüskefehérjéhez kötődnek, meggátolva, hogy a vírus képes legyen megfertőzni a tüdőt, a szívet vagy más szervet. A szakember megjegyezte, az elmúlt évben Donald Trump is ilyen antitest-koktélt kapott.

Ma már – komoly klinikai vizsgálatok nyomán – az is tudható, hogy ezek a készítmények súlyos Covid esetén nem alkalmazhatók, vagyis a fertőzés első két hetében kell beadni. A kutatások azt is igazolták, hogy a betegnek legalább 12 évesnek és minimum 40 kilósnak kell lennie. Szekanecz Zoltán azt is közölte, hogy

az egyszeri infúziós kezelést

akkor kell alkalmazni, ha más betegség miatt magas a kockázata annak, hogy súlyos Covid-szövődmények alakulhatnak ki. Az érintettek körébe tartoznak: az idősek, az elhízottak, a magas vérnyomásosak, a szív-, tüdő-, vese- és májbetegek,a az asztmások, a cukorbetegek, az immun- és daganatos betegek, illetve mindazok, akik olyan gyógyszert szednek, ami visszanyomja az immunrendszert – sorolta a belgyógyász.

A Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetője azt tapasztalja, hogy

csak kevés háziorvos és beteg él az egyébként ingyenes lehetőséggel,

miközben úgy tudja, hogy 10 ezres nagyságrendben áll a raktárakban a két készítmény. „A kormány ezeket megvette, ezért nagyon furcsa, hogy miért nem adják ezeket be?” – jegyezte meg a reumatológus. Pedig „rengeteg van ebből a gyógyszerből Magyarországon, csak érte kell nyúlni, amit a betegnek és az orvosnak együttesen kell tennie” – tette hozzá.

Szekanecz Zoltán szerint nem szabad mérlegelni, hogy ez most mekkora plusz terhet ró vagy nem ró az egészségügyi intézményekre, annál is inkább, mert a kezelés éppen a súlyos tünetek kialakulását előzheti meg. Van annyi kapacitás a kórházakban, hogy egy-egy infúziót le tudnak csepegtetni, fogalmazott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×