eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Újabb koronavírus-változat ad okot aggodalomra

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is megjelent már az AY.4 egy új változata, a kutatók sürgősen vizsgálnák, mire képes ez a törzs.

A delta variánsnak már számos alváltozata van, melyek közül az AY-családba tartozóval kapcsolatosan merültek most fel aggodalmak. A mutáns törzs július óta gyorsan terjed Nagy-Britanniában a Newsweek cikke szerint, illetve mostanra már az USA-ban is megjelent, igaz, ott egyelőre csak hat mintában sikerült szekvenálni.

A Nagy-Britanniában felfedezett friss esetek 80 százalékáért jelenleg az AY.4 törzs felel, ennek az alváltozatnak egy frissebb mutációjáról van most szó, amely tartalmazza a Y145H mutációt is a tüskefehérjén.

Az utóbbi napokban ez az Cornelius Roemer bioinformatikus javaslata alapján

AY.4.2 nevet viselő új törzs okozza a friss esetek 8 százalékát a briteknél.

Scott Gottlieb, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) korábbi biztosa egy vasárnapi tweetben arról írt, hogy július óta egyre gyakoribbá vált ez a változat.

"Sürgősen kutatnunk kell, hogy kiderítsük, ez a delta változat fertőzőbb-e és elkerüli-e az immunitást. Nincs egyértelmű jele annak, hogy lényegesen fertőzőképesebb lenne, de azon kell dolgoznunk, hogy gyorsabban jellemezzük ezt és más új variánsokat is" – írta.

Szakértők szerint egyelőre nem kell a variánstól annyira tartani, mivel nem terjed annyira drasztikusan, mint annak idején a delta tette, ezzel együtt érdemes rajta tartanunk a szemünket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×