eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Young Asian traveling backpacker in Khaosan Road outdoor market in Bangkok, Thailand
Nyitókép: twinsterphoto / Getty

Egy átizzadt póló is árulkodhat arról, ki fertőződött meg koronavírussal

Thaiföldi kutatók szerint az izzadság is tartalmaz olyan markereket, amelyek egyértelműen jelzik a koronavírus-fertőzést.

Hordozható műszert fejlesztettek ki thaiföldi tudósok, melyet már Bangkokban teszt alá is vetettek: a feltételezés az volt, hogy ennek segítségével a párás monszun időszakában átizzadt anyagokból is kimutathatóvá válik az, ha valaki megfertőződött a koronavírussal – írja a MedicalXpress.

"A mintákból megállapítottuk, hogy a koronavírussal fertőzött emberek nagyon jellegzetes vegyi anyagokat választanak ki – mondta Csadin Kulszing, a bangkoki Csulalongkorn Egyetem munkatársa. – Ezt a megállapítást arra használtuk fel, hogy egy olyan eszközt fejlesszünk, amellyel a koronavírusos betegek verejtékében lévő bizonyos baktériumok által termelt specifikus szagokat detektálhatjuk."

A teszt a fejlesztők elmondása szerint 95 százalékos hatékonysággal működik, ezért kiválthatja a PCR-teszteket, amelyekhez nemcsak a kellemetlen mintavétel tartozik hozzá, hanem laborháttér is szükséges a minták kiértékeléséhez. Tény ugyanakkor, hogy az eszköz egyelőre fejlesztés alatt áll és szakértői értékelés sincsen a működéséről készített tanulmányhoz.

A tudósok egy olyan eszközt alakítottak át, amelyet általában a környezetben lévő mérgező vegyi anyagok kimutatására használnak.

Az alanyok 15 percre a hónuk alá tesznek egy vattapamacsot, majd azt üvegfiolába helyezik és UV-sugarakkal sterilizálják.

"A technikus ezután egy szívótömlő segítségével megfelelő mennyiségű mintát vesz fel, majd nyomás alá helyezi az analizátorban, hogy ellenőrizze az eredményeket" – mondta Csadin.

A negyedórás mintavételi időszakot mindössze félperces kiértékelés követi. A tesztet bangkoki ételárusokon tették próbára: számukra a garatból és orrból történő mintavételnél sokkal vonzóbb lehetőséget nyújtott ez a módszer.

"Ez a teszt nagyon kényelmes, hisz mintavétel közben végezhetem a munkámat is. Ha PCR-tesztet választanék, akkor be kellene mennem egy tesztközpontba, ahol várakoznom kell és még az eredmény megérkezése is időbe telne" – mondta el egy dinnyeárus férfi az AFP-nek.

Thaiföld jelenleg a harmadik, egyben eddigi legsúlyosabb koronavírus-hullámmal küzd. Eddig 1,34 millió ember betegedett meg a vírustól az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A Wagner-csoport gépe zuhanhatott le Maliban

A Wagner-csoport gépe zuhanhatott le Maliban

Vélhetően egy a „Wagnerhez köthető” repülőgép zuhant le Afrikában egy hónappal azután, hogy a zsoldoscsoport parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin meghalt egy repülőgép-robbanásban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×