INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

koronavírus

variáns

delta

Koronavírus-teszthez szükséges mintavételre készülnek egyetemi hallgatók a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Aggasztóan gyorsan terjed egy koronavírus-variáns

Infostart

A Deltával van gond: már 74 országban mutatták ki, a szegényebb államokban komoly bajokat is okozhat. Egyes országok eltérő stratégiával védekeznek.

Hamarosan világszerte domináns törzzsé válhat az Indiában felfedezett Delta, amelyet jelenlegi tudásunk szerint 74 országban szekvenáltak már a PCR-tesztek mintáiból. Kína, Amerika, Afrika, Skandinávia sem mentes ettől a törzstől; a briteknél az ország újranyitását is négy héttel tolták el megjelenése miatt. Ott az esetek több mint 90 százalékáért felel a variáns, míg az USA-ban jelenleg ugyan csak 10 százalékért, viszont hétről hétre duplázódik a Deltával megfertőzöttek száma, írja a The Guardian.

Az egészségügyi hatóságok világszerte gyűjtenek adatokat a variánsról, a szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a nem kifejezetten robusztus monitorozással rendelkező országokban már sokkal elterjedtebb lehet ez a törzs, mint azt jelenleg hisszük. Jelenleg ezt a törzset tartják a leginkább fertőzőképes variánsnak.

Ahogyan az már a korábban megjelent variánsok esetében is megtörtént,

a határok nem tudják feltartóztatni a Deltát.

Az ausztráliai Melbourne-ben legalábbis a lehető legszigorúbb korlátozások mellett is meg tudott jelenni. A WHO áprilisban kezdte el megfigyelni ezt a törzset, és már májusban aggodalomra okot adó variánsként tartotta azt számon. Ismereteink szerint erőteljesebb tünetekkel jár egy fertőzés, ha a Delta okozza azt. A tipikus tünetek a törzs elkapása esetében a következők:

  • hasfájás
  • hányinger
  • hányás
  • étvágytalanság
  • halláskiesés
  • ízületi fájdalom.

A kínai Kantonból érkező hírek szerint az ottani fertőzöttek 12 százalékának betegsége súlyos vagy kritikus lesz 3-4 nappal a tünetek megjelenését követően. Ez négyszer gyorsabb, mint ahogyan a korábbi törzsekkel történt. Ezen túl a fertőzöttek több embernek is adják tovább a vírust, amely valamivel ellenállóbb az oltásnak, különösen, ha még csak egy adaggal immunizáltak valakit.

Az egyes országok különböző módszerekkel igyekeznek megakadályozni a Delta terjedését. Kína talán a legszigorúbbak közé tartozik: azt követően, hogy egy 75 éves asszony éttermi látogatását követően Deltával fertőződött meg,

tízezrek kerültek karanténba úgy, hogy vezető nélküli járművekkel szállították számukra az ételt és minden egyéb szükséges árut,

azt pedig, hogy valóban ne hagyják el otthonaikat az érintettek, 60 drónnal figyelték meg.

Indiában, ahol a variánsra bukkantak, már csökkennek a fertőzésszámok.

Most az országok szeme Nagy-Britannián van, ahol kiderülhet, hogy egy egészen jó átoltottság mellett mit tud tenni a variáns egy országgal. Az USA-ban is azt várják, hogy ez a változat lesz hamarosan a domináns, mivel fertőzőképessége erre a jövőre ítéli. Az országban nem lezárásokat terveznek ennek megelőzésére, hanem az oltás felvételére biztatnak mindenkit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018