INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

koronavírus

gyógyszer

terápia

Tucatnyi gyógyszer, amely hatásos lehet a koronavírus-betegség ellen

Tucatnyi gyógyszer, amely hatásos lehet a koronavírus-betegség ellen

Infostart

Kilencven gyógyszer vagy gyógyszerjelölt fejt ki olyan antivirális hatást, amelyet érdemes a koronavírussal szemben kipróbálni: ezek közül négy gyógyszer és kilenc gyógyszerjelölt nagyon esélyes arra, hogy hatékonyan működjön a vírussal szemben.

Hatékony oltásunk már van a koronavírus ellen, de hasonlóan jó terápiás megoldás még nem létezik: egy kutatás most 13 olyan szert talált, amely magában működhet a koronavírus ellen, további 19-ről pedig azt állapították meg, hogy a remdesivirrel együtt adva nyújthatnak megfelelő terápiás lehetőséget – írja a MedicalXpress.

"Eredményeink számos ígéretes lehetőségét vetik fel a SARS-CoV-2 ellen hatásos, már létező orális gyógyszerek újrafelhasználásának. Azonosítottunk ígéretes meglévő gyógyszereket, eredményeinket felhasználva pedig olyan optimalizált vírusellenes szereket is fejlesztünk, amelyek hatékonyabbak lesznek a koronavírus ellen, beleértve a variánsokat és a gyógyszerrezisztens törzseket, valamint más, jelenleg létező vagy a jövőben megjelenő koronavírusok ellen" – mondta Peter Schultz, a kutatást végző Scripps Research elnök-vezérigazgatója.

A tanulmány keretében több mint 12 ezer gyógyszert teszteltek két különböző típusú, koronavírussal megfertőzött emberi sejten. A felhasznált gyógyszereket egy ReFRAME nevet viselő, gyógyszerek eredeti céljától eltérő alkalmazásának elősegítésére létrehozott gyűjteményéből választották ki. Itt az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal, az FDA által jóváhagyott gyógyszerek, illetve azok embereken már sikeresen tesztelt komponensei találhatók meg.

A kísérletben a kétféle sejt gyógyszerrel történő kezelését követően 24, illetve 48 órával vizsgálták meg, hogy a szer meg tudta-e akadályozni, hogy a koronavírus szaporodjon a sejtben.

Egyes esetekben két szert kombinálva alkalmaztak, mivel sok hatékony antivirális gyógyszer koktél formájában létezik.

A vizsgált gyógyszerek ezrei közül 90 tudott legalább egy sejtvonalban megálljt parancsolni a koronavírus replikációjának, a legmagasabb potenciált pedig 13 mutatta arra, hogy hatékony terápiája lehessen az új koronavírusnak.

Négy szert, a halofantrint, a nelfinavirt, a szimeprevirt és a manidipint az FDA már engedélyezte, kilenc pedig a gyógyszerfejlesztés valamelyik állomásán tart. A gyógyszerkoktélok közt 19 szer volt ígéretes remdesivirrel együtt alkalmazva. A riboprin és a 10-deazaaminopterin, egy folsavszármazék, képes volt a remdesivir víruselnyomó hatását felerősíteni.

"A gyógyszerek kombinációját alkalmazó terápiás stratégia potenciális előnye, hogy bármelyik gyógyszer alacsonyabb dózisának szedése

csökkentheti a gyógyszer mellékhatásainak kockázatát"

– mondta Malina Bakowski vezető kutató.

Az ígéretes szereket emberi szöveteken és állatokban is megvizsgálják a kutatók, hogy kiválaszthassák a gyógyszerfejlesztésre érdemeseket azok közül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018