eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Free-photos Pixabay

Koronavírus: bűntudat és szégyen övezi a betegséget

Az embereknek sokáig kell még küzdeniük a koronavírus kapcsán bennük kialakuló érzelmekkel: saját és szeretteik esetleges érintettsége ellentétes érzéseket kelthet.

A bűntudat érzése végigkíséri a koronavírussal kapcsolatos gondolatainkat. Bűntudatot érezhetünk azért, mert bárki tünetek nélkül is lehet hordozója a betegségnek, így akárki megfertőzhet azzal másokat. Ha eddig megúsztuk azt, hogy elkapjuk, miközben a világban és saját országunkban megszámlálhatatlan áldozatot szedett már a járvány, felmerülhet bennünk a kérdés, vajon miért lehetünk ebben a kivételes helyzetben, melyet talán meg sem érdemlünk? De az is okozhat bűntudatot, ha egy szerettünk kórházba kerül, de nem látogathatjuk meg őt a jelen helyzetben, vagy ha saját magunk elkapjuk a vírust és felépülünk abból, míg mások, akár idegenek, belehalnak, a túlélők bűntudata is sokata érint – írja a MedicalXpress.

Ez a jelenség attól függetlenül lép fel, hogy az embernek van-e hatása arra az eseményre, amely miatt így érez. A túlélők bűntudata ugyanúgy megjelenhet egy repülőgép-szerencsétlenség egyetlen, ártatlan túlélőjénél, mint egy ittasan vezető sofőrnél, aki túlél egy autóbalesetet, miközben utasa meghal. Mindkét esetben megvan az a tudat, hogy olyan eseményt élünk túl, amelyben mások odavesztek – a jelenség a hasonló helyzetet túlélők 90 százalékát érinti. A tavaly tavaszi első hullámban, Bergamóban a koronavírust túlélők közt széles körben terjedt el ez a fajta bűntudat, s ugyanerről számolnak be olyan emberek is, akiket már beoltottak, miközben az emberiség nagy része még csak vár a vakcinára.

Az elzárkózás miatti magányosság és a bizonytalanság keveréke mindezen túl olyan találkozásokhoz is vezethetett, amelyek talán betegség átadását kerülték volna meg. Idős szülők inkább választották a rizikót, mint hogy egyedül töltsék az ünnepeket – abban nem lehetnek biztosak, hogy még jövőre is ott lehetnek a fa alatt. Azért, ha valaki ilyen körülmények közt megfertőz egy másik embert koronavírussal, bűntudatot érez, míg influenza kapcsán erről sosem volt szó, annak ellenére, hogy abban a betegségben is meg lehet halni.

A túlélők bűntudatának tünetei közé szorongás, depresszió, fejfájás, álmatlanság és fáradékonyság tartoznak, az állapot poszttraumás stressz szindróma kialakulásához vezethetnek. A bűntudat feldolgozása egyedi munka, amelyben mindenkinek más válik be, de a testedzés, az egészséges étrend, egy új hobbi és az emberi kapcsolatok segítenek. A vallásnak és a spiritualitásnak kiemelt szerepe lehet a jelenség kezelésében. A továbblépésben segít, ha az érintettek felismerik, hogy amit éreznek, gyakori és normális reakció ebben a helyzetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×