eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot tartalmazó fecskendők az Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonban 2021. január 29-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A daganatos betegeket kevésbé védi egyetlen adag után a Pfizer vakcinája

Az egészségesek számára nyújtott védelemnél alacsonyabb szintű az, amit a rákos megbetegedéssel élőknek ad a Pfizer vakcinája egy oltást követően: az adatok a való életből, a britek tapasztalataiból származnak.

A daganatos betegek esetében átgondolandó lehet a britek stratégiája a koronavírus elleni oltás második adagjának késleltetéséről a legfrissebb adatok fényében, írja a CNN.

A szigetországban jelenleg a gyártó ajánlotta három hetes eltérés helyett 12 hetes különbséggel adják be a Pfizer vakcináját, amely a rákos megbetegedéssel küzdők számára egyetlen adagot követően kisebb szintű védelmet nyújt. Az emlékeztető oltás ugyanakkor jelentős mértékben növeli esetükben is az immunvédelmet.

A védelem minimális

205 oltott bevonásával végezték el a vizsgálatot, közülük 54 önkéntes egészséges volt, a többiek pedig olyan idősebb oltottak voltak, akiknek hematológia vagy egyéb típusú, például emlő- vagy prosztatarákjuk van. A vérvizsgálatok során T-sejteket és antitesteket vizsgáltak, három héttel az első oltás beadása után. Az adatok szerint míg

az egészséges önkéntesek 97 százalékos védelmet kaptak, addig a hematológiai rákbetegségekben szenvedők esetében ez mindössze 13 százalékos volt, míg az egyéb rákbetegségekkel élőkben 39 százalékos

az oltás első adagja után.

A nem hematológiai típusú rákbetegeknél a második adag beadása után két héttel 95 százalékosra emelkedett a védelem, a hematológiai típusú betegek esetében a kutatás nem tudott megállapításra jutni, mivel kevesen vettek csak részt közülük a kutatásban.

Kevés védelmet kapnak

Az antitestszintek is alátámasztották a teóriát: míg az egészségeseknél 100 százalékkal nőtt az antitestszint öt hét elteltével, addig a hematológiai betegeknél 8, az egyéb típusú rákbetegséggel élőknél pedig 43 százalékos volt a növekedés mértéke.

"Adataink először nyújtanak betekintést a Pfizer-vakcina egy adagjának beadását követő hatékonyságának területére az immunhiányos betegpopulációkban. Az első dózist követően

a legtöbb rákbeteg immunológiai védelem nélkül maradt

az injekció beadását követő legalább öt hétig; ezt a gyenge hatékonyságot egy, a 21. napon beadott korai emlékeztetővel növelni lehet "- mondta Sheeba Irshad, a kutatás vezetője. Mindezek tükrében a brit oltási stratégia felülvizsgálatát kérik, a rákbetegeket pedig arra biztatják, igyekezzenek védekezni az ellen, hogy megfertőződjenek.

Nem meglepetés

Arról egyelőre nem áll rendelkezésre adat hogy a 12. héten beadott emlékeztetőt követően hogyan változik az immunitás a daganatos betegek körében. A kutatás eredményei egybevágnak azzal, amit a rákbetegek immunrendszeréről eddig is ismert a tudományos világ: nem úgy működik, mint az egészségeseké, a második emlékeztető tud benne megfelelő védelmet kialakítani. A második adag beadása különösen veszélyeztetheti a nem hematológiai típusú rákbetegséggel élőket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×