eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Bulizókkal vizsgálják az újranyitás lehetőségeit

Egy amszterdami klubban 1300 ember bulizott csoportokra bontva, különböző utasítások betartásával. A tapasztalatokból – az elsőkről már be is számoltak – következtetnek arra is, milyen korlátozásokat lesz érdemes megszabni a szórakozóhelyek megnyitásakor.

Öt kétszázötven fős és egy ötven fős csoport bulizhatott helyi DJ-k zenéjére az amszterdami Ziggo Dome-ban szombaton: a jelenlevők mozgását és a többi résztvevővel való kontaktusait nyomkövetők segítségével rögzítették, írja a The Guardian. Egyeseket korlátoztak a tánctéren megtett mozdulataikban, másokat arra kértek, hogy folyamatosan viseljenek maszkot, s voltak olyanok is, akiknek csak akkor kellett felvenniük azt, ha mozgásban voltak. Egy csoport tagjainak fluoreszkáló hatású anyagot is tartalmazó italokat is adtak, és arra kérték őket, hogy bulizás közben nyugodtan kiabáljanak és énekeljenek, hogy az anyag segítségével láthassák, a partizók nyálából mennyi kerülhet a levegőbe.

A vizsgálat során összegyűjtött adatokat a kormányzat arra használja fel, hogy kialakítsa stratégiáját az éjszakai élet a jövőben várható újraindításával kapcsolatban. A legkorábbi megfigyelések egyikeként azt már megosztották a nyilvánossággal, hogy

azok, akiket szigorú maszkviselésre kértek, a zenébe való belefeledkezéssel megszabadultak a védőeszköztől.

A vizsgálatot végző Fieldlab képviseletében Tim Boersma elmondta: reméli, a kutatás segít abban, hogy az egyes helyszínek újranyitásának tervét az ottani jellegzetességekre alkalmazva készíthessék el. "Jelenleg általános érvényű rendelkezések hatályosak, amelyek bármekkora helyszínen száz ember jelenlétét engedélyezik abban az esetben, ha a fertőzésszámok egy bizonyos szint alá esnek. Mi ennél személyre szabottabb megoldásokat remélünk, például azt, hogy a Ziggo Dome kapacitásának felével nyithat majd újra"- fogalmazott.

A Ziggo Dome kapacitása 17 ezer fő. A kutatásban részt vevők 15 euróért válthattak jegyet erre a különleges alkalomra: az 1300 jegyre 100 ezer ember jelentkezett. Mindenkinek 18 órával a buli előtt készített, negatív koronavírus-teszttel kellett érkeznie: az a tizenkét jelentkező, akinek pozitív lett a tesztje, nem vehetett részt a partin.

A résztvevőknek

öt nappal az esemény után újra kell magukat teszteltetniük.

Az esemény egyik fellépője, Sam Feldt DJ egy éve nem lépett fel nyilvánosság előtt: számára reményt jelent a kutatás arra, hogy a közeljövőben ismét találkozhat közönségével. "Az oltások, a tesztek és az ehhez hasonló kutatások lehetőségével nyáron talán már több bulit tarthatunk" - vélekedik.

A kormány finanszírozta kutatásban további tömegrendezvényeket is tartanak. Volt már ötszázfős konferencia, ötszáz néző előtti kabaréelőadás, 1200 szurkoló jelenlétében megrendezett focimeccs, de a tervek közt két fesztivál és egy popkoncert is szerepel.

Hollandiában egy éve nem lehet száz főnél több ember részvételével rendezvényt szervezni, a bárok és éttermek október közepe óta zárva vannak, hat hete tart az éjszakai kijárási tilalom este 9 és hajnali fél 5 között.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×