eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Kutató: hiába ismerheti fel a kutya a koronavírusos beteget

Gácsi Márta etológus szerint gyakorlati problémák sorába ütközik ennek az állati tudásnak a tömeges hasznosítása.

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus okozta betegséget, ez mégsem jelenti azt automatikusan, hogy érdemes őket minden esetben használni – mondta el az InfoRádióban az ELTE TTK etológia tanszékének kutatója.

"Senki nem tudja, hogy a kutya mit érez; amit tudunk, hogy a koronavírussal fertőzött ember nyálát a kutya el tudja különíteni a nem fertőzött ember nyálától. Publikáció is jelent meg arról, hogy ez így van. Ez egyébként egyes daganatos betegségek esetén is érvényes" – mondta Gácsi Márta.

Viszont valóban felteendő kérdés, hogy ezt a tudást miképpen lehetne használni. Esther Schalke, a német fegyveres erők egyik állatorvosa nyilatkozott úgy, hogy

a fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolási képességéből ered

az állatok tudása, de a beszámolókhoz csatolt képeken az is látszik, hogy a mintákat egy nagyon drága műszerben helyezték el, vagyis nem olyan egyszerű minden, mint amilyennek elsőre hangzik.

"Most azt képzeljük el, hogy egy koncertre hány ilyen műszert kell hány teherautóval odavinni, hány kutya fog mennyi időn keresztül azonosítani, hogy sok ezer embert végig lehessen tesztelni. Az, hogy egy pár kutya, laborban pompás eredményeket ér el, az nagyszerű, de a kérdés adott: hány kutya kell? Nem lehet egy helyre odavinni 300 kiképzett kutyát, ráadásul ez sem olcsó" – fogta gyakorlatiasra a szót a kutató.

El tudja képzelni persze a helyzetet, amikor egy kutya fontos lehet, de

nem lehet ezeket az állatokat órákig dolgoztatni, 5-10-15 perc munka után pihenniük kell.

A kutatásról Gácsi Márta még azt is elmondta, hogy a benne szereplő mintákat mind súlyosan fertőzött betegek adták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×