eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Piaxbay Gerd Altmann

Bankkártya helyett már az arcmásunkkal fizethetünk

Futurisztikusnak hangzik, hogy bankkártya vagy készpénz helyett, mindenféle személyazonosító okmány nélkül, mindössze azzal fizessünk, hogy egy kijelzőre nézünk, de Kínában ez már a jelen, milliónyi tranzakció zajlik így nagyvárosokban.

Az Amerikai Egyesült Államok mellett Nigériában és Dániában is kísérleteznek már azzal a technológiával, amely tökéletesen érintésmentes módon kivitelezi a fizetést: miután kiválasztottuk a megvásárolni kívánt árucikket vagy élelmiszert, csak ránézünk egy kijelzőre, amely vonásaink alapján másodpercek alatt azonosít minket, és könyveli a tranzakciót.

Amerikában a PopID, egy helyi startup hetven étteremmel és kávézóval partnerségben üzemeltet pilotprogramot: a főként az ország nyugati parti nagyvárosaiban található vendéglátóhelyeken már lehetséges egy pillantással fizetni. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy előzetesen regisztráljunk a PopID weblapján, majd feltöltsünk oda egy rólunk készült fényképet. Ezt a fotót a cég a felhőben tárolja, az üzletekben található leolvasók így férnek hozzá fizetéskor. Az elkészült felhasználói fiókhoz hozzárendelhetjük bankkártyánkat, így már semmi sem állhat a fizetés elé.

Ráadásként különböző kézjelek használatával a borravaló is megoldható: feltartott hüvelykujjunkkal vagy a győzelem jelével utalhatunk arra, hogy az általunk a jelekhez korábban hozzárendelt mértékű borravalót is hozzáadjuk számlánkhoz, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással.

John Miller, a PopID szerint arcunkkal fizetni semmiben nem különbözik attól, amikor telefonunkkal fizetünk, épp csak mással azonosítjuk magunkat.

"A vásárlás pillanatában, az azonosítás érdekében készített fényképet azonnal meg is semmisítjük, az adatokat pedig nem osztjuk meg senkivel"

– mondta Miller.

Inkább térkép, mint portré

Véleménye szerint az arcunk mint fizetőeszköz használata biztonságosabb annál, mint amikor telefonnal fizetünk, mivel mobilunk GPS segítségével folyamatosan követi pozíciónkat, erről itt azonban nincs szó. Ráadásul a fényképet, amely alapján azonosítanak bennünket, arcmásunk vektorainak matematikai képleteként kell inkább elképzelni, nem igazolványfotóként. Jelenleg a fizetéshez egy pillanatra lejjebb kell tolni az arcról a maszkot, de Miller ígérete szerint a közeljövőben befejezendő fejlesztések eredményeképp erre már nem lesz szükség.

A technológiáról a BBC cikkében nyilatkozó Sara Stewart csak pozitívan tud beszélni: ő nem bánja, hogy arcképe is a fizetési folyamat része.

"A telefonjainkon is használunk arcfelismerési funkciót, portréinkkal van tele az internet, így nem hiszem, hogy épp ez a lépés akkora különbséget jelentet adataink biztonságában. Gyors, kényelmes és biztonságos, és nem baj, ha a mobil vagy a kártya otthon marad" – mondta.

A jövő útja lesz ez

Nem ért vele egyet a BBC-nek Lin álnéven nyilatkozó diák, akinek Kanton városában élve már nem maradt más választása, mint hogy arcmásával fizessen, ha ennivalót akar venni a kollégiumi ételautomatából. A nevét félelemből nem vállaló fiatal a maga módján lázad ez ellen: inkább sosem vásárol itt.

Pedig Kínában a mobilos fizetések 98 százaléka már

két arcfelismerő rendszerrel működő appon,

az AliPayen és a WeChat Payen keresztül zajlik.

Wang Bing techszakértő szerint a koronavírus-járvány nagy előrelépést jelentett országában az arcfelismeréses fizetési rendszerek terén, a programok és a kamerák pedig annyira fejlettek, hogy a csalás lehetősége kizárt.

Brett King, a jövő fizetési rendszereinek szakértője szerint globális szinten is elkerülhetetlen, hogy ez a trend nagyobb teret nyerjen: véleménye szerint a digitális fizetési módok elterjedésével egyre nagyobb az igény a biometrikus azonosításra, mivel a jelszavak egész egyszerűen nem elég biztonságosak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×