eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nem csak a járvány miatt volt izzasztó a 2020-as év

Az idei volt globálisan a második legmelegebb november a mérések kezdete óta – állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. A 2020-at értékelő előzetes éghajlati jelentés szerint pedig a legmelegebb három év között lesz az idei.

1880 óta állnak rendelkezésre adatok a Föld átlaghőmérsékletéről, a kiterjedt mérések kezdete óta 2015-ben volt a legmelegebb a november, az idei november azonban ettől a rekordtól csak négy százalékkal marad el, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel – mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója.

Az idei november egy Celsius-fokkal meghaladta a 20. század átlagos novemberi értékét. A világ számos térségében rekordokat jegyeztek fel, az Antarktiszon három fokkal volt melegebb idén novemberben, mint a szokásos érték. Az Északi-sarkon a jégfelület is zsugorodott, csak 2016-ban volt ennél kisebb.

"A Meteorológiai Világszervezet minden évben novemberben teszi közzé az éves, előzetes éghajlati értékelését, eszerint

2020 a valaha mért három legmelegebb év között szerepel majd"

– hívta fel a figyelmet Lakatos Mónika. Az elmúlt hat év a legmelegebb hat év a mérések kezdete óta. Annak ellenére, hogy a Csendes-óceán keleti medencéjének trópusi területein a szokásosnál inkább hűvösebb volt a tengervíz, a legmelegebb évek között szerepel majd 2020.

"Folytatódott a grönlandi jégvesztés is, összesen 152 gigatonna olvadt el 2019 szeptembere és 2020 augusztusa között. Számos heves esemény fordult elő, kiterjedt áradások sújtották Afrikát, Észak-Ázsiában az észak-atlanti hurrikánszezonban rekord számú vihart jegyeztek fel. Erős aszály sújtotta Dél-Amerika belső részeit, Paraguayban és Brazília nyugati határvidékein keletkeztek komoly aszálykárok, a becsült mezőgazdasági veszteség hárommilliárd dollár" – mondta a szakember.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója arról is beszélt, hogy Magyarországon a 2020-as év a legmelegebb 10 év között fog nagy valószínűséggel szerepelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×