INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

immunizáció

oltás

vakcina

covid-19

koronavírus

A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra.

Így tervezik az országok immunizálni lakosaikat

Infostart

Európában jelenleg még csak Nagy-Britannia és Oroszország lakosait oltják koronavírus ellen, de világszerte készülnek már a stratégiák arra nézve, hogy kik kapjanak az elsők között vakcinát. Az európai engedélyezés sem várathat sokat magára, így egyre kiforrottabbak a tervek az oltási rendeket illetően.

Nagy-Britannia első oltott embere Margaret Keenan volt: a kilencven éves asszony december 8-án kapta meg a Pfizer vakcinájának első adagját Conventryben. A védőoltás első 800 ezer adagját azok a hozzá hasonló korúak, azaz a nyolcvan év fölöttiek kapják az országban, akiket kórházban kezelnek vagy akiknek járóbeteg-kezelésre van időpontjuk. Mellettük a szociális otthonok dolgozóit oltják még be az elsők közt az Euronews összefoglalója szerint.

Lássuk, más országok milyen sorrendet állítottak fel a vakcinához jutással kapcsolatosan!

Magyarország

Itthon már több mint kétszázezren regisztráltak a koronavírus-oltásra. Ha december 21-én dönt az európai gyógyszerhatóság a Pfizer vakcinájáról, akkor már ez év végén érkezhet egy kisebb mennyiség Magyarországra. Ezzel a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók oltását kezdik el, akár már az idei év végén – közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Oroszország

A nemzetközi engedéllyel még nem rendelkező orosz vakcinát december 5-e óta adják be Oroszországban: a klinikai tesztekben részt vett önkéntesek alacsony száma és a kutatók aggályai miatt az oltás fogadtatása vegyes. A Szputnyik V-t jelenleg is tesztelik, és csak hatvan év alatti, krónikus betegséggel nem rendelkező embereknek adják be. Az egészségügyben, oktatásban és a szociális szférában dolgozók állnak a sor élén.

Németország

A németek abban bíznak, karácsonyra lesz Európában engedélyezett vakcina, melyet még idén elkezdhetnek beadni. Az ország Franciaországgal, Belgiummal, Luxemburggal, Hollandiával, Spanyolországgal és Svájccal és más országokkal egyeztetve tervezi kialakítani vakcinázási tervét, illetve az elképzelések szerint majd meg is osztják egymással tapasztalataikat.

Franciaország

Januárban a szociális otthonok lakóival és a frontvonalban dolgozó, a megbetegedés által nagy mértékben veszélyeztetettekkel kezdik az oltási sort. Februárban a 65 év fölöttiek követik őket, valamint az 50 év fölötti, veszélyeztetett egészségügyi dolgozók. Tavasszal a 65 év alattiak és a további egészségügyi dolgozók, valamint akár tanárok is kaphatnak majd oltást. A negyedik fázisban a foglalkozásuk miatt leginkább veszélyeztetettek következnek, valamint a börtönökben és utcákon élők. Az utolsó, júniusig lezáruló fázisban a 18 év fölötti teljes népességre kiterjesztik a programot.

Portugália

Januárban a 400 ezer leginkább veszélyeztetett állampolgár kap oltást: áprilisra egymillió embert szeretnének immunizálni. Mindenki által elérhető, választható, ingyenes és fair módon elosztott oltást terveznek.

Spanyolország

A legveszélyeztetettebbek állnak itt is a lista élén, közülük is a szociális otthonok lakói és dolgozói kapják az első adagokat. Őket az egészségügy frontvonalában dolgozók, valamint más egészségügyi és szociális szférában dolgozó emberek követik. Az utolsó priorizált csoport azoké a fogyatékkal élőké, akiknek intenzív segítségnyújtásra van szükséges a mindennapi életben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018