INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

mta

lovász lászló

academica europeana

ae

Lovász László, az MTA elnöke beszédet mond a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyűlésének ülésén az MTA fővárosi székházában 2018. május 7-én.

Nemzetközi tudományos központ igazgatója lesz az előző MTA-elnök

Infostart

Barcelona, Bergen, Cardiff, Tbiliszi és Wroclaw után Budapesten nyitja meg legújabb tudásközpontját az Academia Europaea (AE). A magyarországi központ tudományos igazgatója Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) idén nyáron leköszönt elnöke lesz.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea (AE) az Európai Tudományos Akadémia, amely több mint 4500 tagot - köztük jelenleg 76 Nobel-díjast is - a soraiban tud - olvasható a közleményben.

Az AE célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

Az AE az egyike annak az öt akadémiai szervezetnek, amely részt vesz az Európai Bizottság SAM (Scientific Advice Mechanism) elnevezésű tudományos tanácsadó rendszerében.

Az AE tudásközpontjait (knowledge hubs) tudományos igazgatók irányítják, és rendszerint

néhány kiemelt jelentőségű téma köré szervezik programjaikat.

A budapesti intézmény vezetője Lovász László matematikus, az MTA volt elnöke. A központ négy tematikus programját az Academia Europaea egy-egy magyar tagja és a Fiatal Kutatók Akadémiájának egy-egy tagja vezeti közösen, társelnökként.

Mint írják, a négy tematikus küldetés, így

  1. az oktatás tudományos igényű módszertanának kidolgozása,
  2. a Duna-régió kutatása,
  3. a városi fenntarthatóság, valamint
  4. az európai kutatási programokban való részvétel és eredményesség támogatása

sok tekintetben építhet az MTA korábban elindított stratégiai programjaira is.

A közlemény szerint a budapesti központ bekapcsolása az AE európai központjainak hálózatába új lehetőségeket nyit az együttműködés terén, és erősítheti a kutatási együttműködéseket a Duna-régióban. Az együttműködési programok támogatása szempontjából is különös jelentőségű, hogy jövőre indul az Európai Unió 2027-ig tartó új kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon Europe (Horizont Európa) - teszik hozzá a közleményben.

Az MTA tájékoztatása szerint az Academia Europaea budapesti tudásközpontjának online nyitórendezvényét december 9-én tartották, az eseményen köszöntőt mondott Freund Tamás, az MTA elnöke, Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke, valamint Lovász László, az AE Budapest Knowledge Hub tudományos igazgatója is. Az ezt követő tudományos konferencián a magyarországi intézmény négy fő programja köré szervezett előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

Cîțu legyőzte Orbant

Florin Cîțu kormányfőt választotta elnökévé a román Nemzeti Liberális Párt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018