eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Friss felmérés: koraszüléshez is vezethet a koronavírus

Az állapotos nők nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha elkapják a koronavírust, mint a nem állapotos nők – derült ki egy közel ötszázezer fő bevonásával készült amerikai felmérésből.

Habár összességében véve a terhes nők esetén is alacsony a betegség súlyos lefolyásának vagy a halálnak az esélye, valószínűbb, hogy az várandósoknak intenzív terápiára, lélegeztetésre, légzés- és szívtámogatásra lesz szükségük, mint a nem állapotos nőknek. Egy másik kutatás eredményei arra utalnak, hogy a fertőzés növeli a koraszülés esélyét. A CNN cikkében Denise Jamieson, az Emory Orvostudományi Egyetem szülész-nőgyógyászképzésének vezetője úgy fogalmazott: az eredmények megmutatják, hogy a magzatokat az anya állapotán keresztül is érinti a járvány.

Az első kutatásban 461 825 koronavírus-pozitív, 15-44 év közti nő betegségének lefolyását vizsgálták január 22. és október 3. között. Csak tünetes betegekkel foglalkozott a kutatás. Eredményeik szerint

  • 1000 terhes nőből 10,5 szorult intenzív ellátásra, szemben 2,9 nem állapotossal,
  • a várandós nőknél háromszor akkora eséllyel kellett invazív lélegeztetést alkalmazni,
  • a várandósok közt 1000 főre 1,5 halálozás jutott, a másik csoportban 1,2,
  • a spanyol közösségekből érkező nőknél 2,5-szeres volt a halálozási ráta, ázsiai, hawaii kismamák pedig gyakrabban kerültek intenzívre
  • és összességében nőtt a betegség rizikója a 35 év fölötti nőknél, akár állapotosok voltak, akár nem.

A megfigyeltekkel kapcsolatban kiemelték: a terhességgel járó fiziológiás változások felelhetnek a tapasztaltakért, köztük az emelkedett pulzus és a kisebb tüdőkapacitás.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC kutatása ugyanakkor arra is rámutat, hogy a koronavírus-fertőzés növeli a koraszülés kockázatát, 10,2-ről 12,9 százalékra.

A kismamák 60 százaléka tapasztalt tüneteket az érintettek közül, alapbetegsége 45 százaléknak volt, leggyakrabban a túlsúly volt megfigyelhető. E téren ugyanakkor további kutatásokra lesz szüksége, mivel a vizsgált nők 84,4 százaléka a harmadik trimeszterben járt.

Az eredmények kapcsán azt javasolják, a várandós nőknek fokozottan kell figyelniük a megelőzésre, viseljenek maszkot, kerüljék a tömegrendezvényeket és tartsák a távolságot, szükség esetén saját háztartásukon belül is.

"Ha valaki munkája miatt fokozottan van kitéve a fertőzésveszélynek, akkor érdemes lehet szeparálódnia családjától vagy maszkot viselnie érdekükben" – mondja Jamieson. A szakember az influenzaoltás fontossága mellett azt is kiemelte, a koronavírus elleni oltás fejlesztésekor is kell gondolni a várandósokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×