INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

texas

koronavírus

időjárás

Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.

Texasi Egyetem: a koronavírusnak teljesen mindegy, hogy esik vagy fúj

Infostart / MTI

Az időjárás nem befolyásolja a koronavírus terjedését - erre jutottak az intézmény kutatói egy most zárult vizsgálódás alkalmával.

Nincs jelentős hatással az időjárás - legyen meleg vagy hideg - a koronavírus terjedésére, az szinte kizárólag az emberi magatartástól függ - állapították meg a Texasi Egyetem kutatói új tanulmányukban.

A koronavírus-járvány kezdetén mindenki nagy reményt fűzött ahhoz, hogy a nyári nagy melegben csökken a fertőzés terjedése, ám a nyár nem hozott általános megkönnyebbülést és a kapcsolat a Covid-19 és az időjárás között azóta is viták középpontjában áll.

Az austini székhelyű Texasi Egyetem kutatói az International Journal of Environmental Research and Public Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a hőmérséklet és a páratartalom nem játszik jelentős szerepet a vírus terjedésében.

"Az időjárás hatása csekély, más tényezőknek, mint a mobilitásnak nagyobb szerepük van. Relatív fontosságot tekintve az időjárás az egyik utolsó befolyásoló tényező" - idézte Dev Niyogit, az egyetem professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése és az időjárás milyen összefüggésben volt 2020 márciusa és júliusa között az amerikai szövetségi államokban és megyékben, más országokban, térségekben és világszerte. Vizsgálták továbbá általánosságban az emberi magatartást és azt nem kapcsolták össze azzal, milyen hatással van rá az időjárás.

Kimutatták, hogy az időjárás hatása

a vírus terjedésére amerikai megyei szinten kicsi, statisztikailag 3 százalék.

Ezzel szemben az emberi magatartás hatása nyilvánvaló volt. Az utazások, az otthontól való távollét a két legfontosabb tényező volt a koronavírus-járvány terjedésében, statisztikailag az előző 34 százalékban, az utóbbi 26 százalékban.

A másik két fontos tényező a lakosság (23 százalék) és a városok népsűrűsége (13 százalék).

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018