eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pal-v.com

Repülő autó kapott közúti engedélyt Európában – videó

A légi közlekedési engedélyekre ugyanakkor még várnia kell, vagyis csak évek múlva, de talán már 2022-ben felszállhat a magasba – mondta el az InfoRádiónak az Autós Élet főszerkesztője.

A szóban forgó háromkerekű kis jármű, amely 300 méteres felszállópályán képes a magasba emelkedni, nincs egészen 700 kilogramm, vagyis inkább átmenetek számít a kabinos motorok és a mai hagyományos autók között, azonban a városi forgalom szempontjából teljesen ideálisnak mondható – fogalmazott Karner Miklós.

A holland PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) Liberty nevű járművéhez hasonló koncepciókra nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Japánban is van példa, utóbbi elektromos járműként képes felemelkedni, és ha minden igaz, 2022–2023 környékén kaphatja meg az engedélyt a repülésre. De Magyarországhoz közel, Szlovákiában is fejlesztenek hasonló járművet.

Az Autós Élet főszerkesztője ugyanakkor senkit nem biztatna arra, hogy nagy spórolásokba kezdjen, hogy majd repülő járműveken közlekedhessen. Hiszen egyfelől maga a fejlesztés is nagyon drága, a Liberty-t százmillió forint közeli összegre taksálják a fejlesztők. De nem kizárólag emiatt nem lesznek elterjedtek, hanem azért sem, mert pilótaengedélyre is szükség lesz hozzájuk, amit igencsak nehézkes megszerezni, ellenben egy sima autós jogosítvánnyal. Sokan alapból sem felelnének meg a kritériumoknak, nem beszélve arról, rettentően drága. Ezért leginkább, mint privát taxik képzelhetők el, üzletemberek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×