eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírus-vizsgálatra jelentkező páciens és egészségügyi dolgozó egy prágai mintavételi állomáson 2020. szeptember 21-én. A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát ellenőrzés alatt tudta tartani az egészségügy, de szeptember elejétől gyorsuló ütemben emelkedik a fertőzöttek száma Csehországban.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Legalább öt hónapnyi immunitást ad a fertőzés egy kutatás szerint

Az antitestek a betegséget követő öt-hét hónappal később is kimutathatók egy közel hatezer fő bevonásával elvégzett amerikai kutatás eredménye szerint - a tudósok úgy gondolják, a védettség maga ennél jóval tovább is tarthat.

A koronavírussal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés napjainkra egyértelműen az, hogy mennyi ideig élvez védettséget valaki azt követően, hogy megfertőződött. A University of Arizona kutatói majd hatezer embert vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a fertőzés után öt-hét hónappal is termeli az erős antitesteket a felgyógyultak szervezete.

"Kutatásunkban úgy találtuk, öt-hét hónappal a megbetegedés után is stabil az immunitás" - idézi Deepta Bhattacharya egyetemi docenst, a kutatás társszerzőjét cikkében a Medicalxpress.

Korábbi kutatásokban még azt feltételezték a tudósok, hogy az antitestek termelődése hamar leáll a felgyógyulást követően, Bhattacharya azonban úgy véli, ezek hibásan a B-sejtekre fókuszáltak a T-sejtek helyett, és nem az utóbbiak képezte erős antitesteket keresték. A professzor hozzátette: azok, aki a SARS-CoV-2-höz hasonló első koronavírussal annak idején megfertőződtek, még most, tizenhét évvel később is immunisak, tehát feltételezése szerint az új koronavírus esetén is jóval hosszabb lesz az immunitás, mint néhány hónap.

A SARS, azaz a súlyos akut légzőszervi szindróma 2003-ban mintegy kéttucat országban jelent meg. Észak- és Dél-Amerika, Európa és Ázsia volt érintett, de a járvány összehasonlíthatatlanul kisebb kárt okozott, mint az új koronavírus. Annak idején mintegy 8098 ember betegedett meg benne igazoltan, közülük 774-en hunytak el a betegségben. A szakemberek már idén márciusban biztosak voltak abban, hogy az új koronavírus ennél jóval súlyosabb járványt okoz. A betegséget világszerte több mint 38 millióan kapták már el, az áldozatok száma pedig meghaladja az egymilliót.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×