eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koronavírusteszthez levett minták a Pécsi Tudományegyetem mintavételi pontján, a balatonboglári egészségügyi központban 2020. május 14-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Varga György

98 százalékos megbízhatóságú koronavírustesztet fejlesztettek ki Szegeden

Kulcsa a mesterséges intelligencia és egy mikroszkóp; 6-8 óra egy vizsgálat, 10 ezer eredményt produkál egy nap alatt az ellenanyagot kimutató vérteszt.

Mesterséges intelligencia segítségével, a szervezetben található ellenanyagokból állapítja meg a koronavírus-fertőzést az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kidolgozott új módszer.

Az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában Horváth Péter, a Biokémiai Intézet igazgatója elmondta, a koronavírus-fertőzöttség detektálására több módszer is van, noha a vírus jelenlétét kimutató PCR-teszteket használják a legtöbben.

"Mi egy szerológiai alapú tesztet fejlesztettünk ki, vérből mutatjuk ki az ellenanyagokat. Az alapötlet az, hogy a pácienstől vért veszünk, és utána egy általunk fejlesztett rendszerrel megmutatjuk azt, hogy a kimondottan a koronavírus ellen termelt anyagok ott vannak-e. Ha igen, akkor őket megfestjük egy úgynevezett fluoreszcens festékkel, és utána automatizált mikroszkóppal képeket készítünk, amelyeket egy mesterséges intelligencia értékel ki" - írta le a folyamatot.

Vagyis:

rácsöppentik a vért sejtekre, amelyeket aztán "világítóvá" tesznek, az egészről pedig egy intelligens rendszer dönti el, hogy mennyire világítanak a sejtek;

ha világítanak, akkor a páciens vagy átesett a fertőzésen, vagy még benne van.

Horváth Péter ugyanakkor azt is elmondta, hogy - hasonlóan a többi más diagnosztikai eljáráshoz - nem annyira egyszerű a kérdés, hogy ez mennyire megbízható, ugyanakkor állítása szerint még így is megbízhatóbb, mint a jelenleg forgalomban lévő rendszerek. "Nincs túlságosan egyszerű dolgunk", mivel csak a forgalomban lévőkhöz tudják hasonlítani a saját fejlesztésüket, valamint van egy-két komoly biokémiai eljárás, amivel pontosabban meg tudják mutatni a vírust. "Mi úgy gondoljuk, hogy 98 százalék fölött van a találmány pontosság" – mondta a szakember, hozzátéve: ezer páciensen tesztelték már, mindenkin többször.

Az eszköz teljes sebességgel 6-8 óra alatt adja ezt a megbízhatóságú teszteredményt, és naponta egy mikroszkóppal 10 ezer tesztet tudnak elvégezni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×